Menu

Acasa

Acasa

Înlocuirea broaștei pentru ușa de termopan: ce trebuie să știi?

În: Accesorii usi Data:

De cele mai multe ori, ușa din termopan poate fi blocată prin ridicarea mânerului sau încuiată cu cheia. Acest mâner este prevăzută cu un arc cu ajutorul căruia este asigurată blocarea. În timp, elasticitatea acestui arc se uzează, motiv pentru care poate fi nevoie de schimbarea broaștei.

Ușile exterioare din termopan au, de regulă, o broască cu închidere multi-punct, ce este rezistentă și performantă. Atunci când broasca trebuie înlocuită, este important să știi câteva aspecte esențiale pe care ți le prezentăm în acest articol.

De ce se strică broasca ușii de termopan?

Chiar dacă elementele din care este făcută broasca sunt realizate din materiale rezistente, deseori arcul ce menține mânerul ridicat, pentru ca ușa să fie încuiată, se defectează. Asta se întâmplă pentru că, în timp, arcul nu mai are aceeași duritate. Atunci când se defectează, nu poate fi schimbat doar arcul, ci trebuie să fie înlocuit întreg sistemul de închidere.

Realizarea măsurătorilor pentru aflarea modelului potrivit de broască

Broasca ușii de termopan este prevăzută cu slid, de aceea trebuie să afli care este distanța interax a mânerului și a broaștei pentru a putea monta mânerele.

Distanța interax a mânerului se măsoară din mijlocul acestuia în centrul lăcașului pentru încuietoare. Distanța interax a broaștei înseamnă distanța dintre mijlocul pătratului (orificiul destinat tijei mânerului) și centrul lăcașului pentru cilindru. Aceasta se măsoară atunci când broasca este demontată prin poziționarea unei rulete de la marginea acesteia până la gaura cheii.

Observă și restul elementelor ușii

Dacă vrei să schimbi și contraplăcile, este important să măsori cu atenție lungimea ușii. În plus, dacă ușa este realizată din două canturi, vor fi necesare mai multe contraplăci. Ușile se pot deschide pe dreapta sau pe stânga, sensul fiind determinat de partea în care sunt instalate balamalele. Pentru ca broasca să se potrivească cu ușa, trebuie să analizezi sensul limbii de închidere; acesta se poate schimba prin deșurubarea elementului de siguranță și rotirea piedicii.

Tipul de închidere al ușii din termopan

Ușile din termopan pot avea mai multe sisteme de închidere. Există modele dotate cu cheie și modele care se închid prin ridicarea mânerului.

Cele ce se încuie prin ridicarea mânerului au un sistem special integrat în clanță. Pe scurt, pentru ca ușa să fie încuiată, bolturile trebuie blocate prin ridicarea mânerului. Modelele de uși care se închid cu cheia sunt prevăzute cu un cilindru în partea de jos a broaștei; pentru a încuia ușa, trebuie rotită cheia în interiorul butucului.

Înlocuirea broaștei pentru ușa de termopan: pași de urmat

După ce ai găsit broasca potrivită, poți trece la scoaterea vechii broaște. Mai întâi, desfiletează butucul care este prins, de obicei, cu un șurub în partea laterală a ușii. Desfiletează șurubul și trage ușor pe exterior până când acesta iese din lăcaș. Mai departe, deșurubează elementele de prindere ale slidurilor.

Apoi vei putea da la o parte capacele care acoperă broasca. Fiindcă mai multe mânere sunt sertizate, de îndată ce desprinzi slidurile, le vei putea da jos. Începe prin a scoate partea fără tijă metalică, iar apoi scoate-o pe cea ce asigură prinderea de placă acoperitoare.

Următoarea etapă este defacerea contraplăcii. Cu o bormașină sau cu o șurubelniță stea, desfiletează toate șuruburile, începând de jos în sus. Trage ușor de partea metalică până când broasca iese din lăcaș.

Introdu noua broască în spațiul conceput pentru aceasta, apoi fixează contraplaca împreună cu butucul. Împinge cilindrul până în momentul în care cheia se învârte cu ușurință și prinde-l cu un șurub pe care îl infiletezi pe laterala blatului.

Introdu slidul prevăzut cu mânerul ce are atașată tija care face legătura între broască și clanță, apoi așează al doilea capac în partea opusă și fixează elementele de prindere în partea inferioară și cea superioară.

La final, prinde contraplaca cu ajutorul șuruburilor; poți face asta pornind din partea de sus, fiindcă astfel tija metalică nu se poate îndoi. Pentru a te asigura că butucul și mânerul funcționează corect, închide și deschide ușa de câteva ori și verifică apoi sistemul de blocare ridicând mânerul și rotind cheia în butuc.

Urmând sfaturile și pașii din acest articol, vei reuși să înlocuiești simplu și rapid broasca pentru ușa de termopan.