Menu

Acasa

Acasa

Ghid de alegere și instalare corectă a balamalelor pentru uși

În: Categorie Blog: Accesorii usi | Meesenburg.ro Data:

Ușile reprezintă calea de acces în interiorul locuințelor noastre, dar și soluția de a ne delimita perfect proprietățile, stabilind limitele siguranței și ale intimității. Ușile au însă nevoie și ele de câteva elemente speciale de susținere și siguranță, pentru a putea funcționa în mod corect. Acestea se numesc balamale și sunt produse special create pentru a susține ușile în mod corect, în timp ce le permit acestora fluxul normal de închidere și deschidere.

Cum se aleg balamalele?

Balamalele pentru o ușă sunt în număr de minim două, în funcție de caracteristicile acesteia. Ușile din lemn de esență moale sau ușile din aluminiu, ușoare, precum ușile de interior, pot fi montate folosind două balamale, așadar două puncte de susținere. Pentru că aceste uși nu ridică probleme majore la nivel de greutate, ele nu vor întâmpina solicitări foarte mari.

În cazul ușilor metalice, a ușilor din lemn masiv sau PVC, mai grele și desigur, cu mult mai sigure, este nevoie de o susținere în trei puncte, așadar un număr de trei balamale din materiale rezistente. Dincolo de acest calcul realizat la nivelul rezistenței, este important să știi că balamalele au un rol foarte bine definit și că alegerea lor trebuie să se facă ținând cont de acesta.

Fiecare dintre balamale răspunde unei anumite solicitări, iar pentru aceasta le vom discuta separat.

Balama superioară

Balamaua superioară face referire la balamaua sau balamalele poziționate în zona de sus a ușii. Acestea au rolul de a asigura rezistența la smulgere a ușii. Smulgerea reprezintă un efort foarte mare, o solicitare masivă, pe care ușa trebuie să aibă capacitatea de a o prelua. Balamalele superioare îndeplinesc exact acest rol, așa că alegerea acestora trebuie să se facă în mod corect. Balamalele din materiale calitative, rezistente la tracțiune și smulgere pot fi de ajutor în vederea protejării ușii și a siguranței ulterioare.

Balamaua/ balamalele intermediare

Balamalele mediane au și ele un rol deosebit de important. Ele asigură stabilitatea ușii, împotriva efortului de flambaj. În general aceste balamale se montează din considerente de siguranță, așadar numărul și dispunerea acestora depind de material din care este realizată ușa, de greutatea acesteia și de regimul de înălțime.

Balamalele inferioare

Balamaua inferioară este ultimul pas de siguranță în ceea ce privește susținerea ușii. Cu ajutorul acestei balamale se reglează ușa pe înălțime, întreaga greutate a ușii fiind distribuită pe aceasta. Din acest motiv este necesară dispunerea obligatorie a balamalelor inferioare, pentru a asigura rezistența întregului ansamblu al ușii.

Cum se montează balamalele?

Înainte de a monta balamalele este nevoie să consulți instrucțiunile incluse în cutia cu balamale și să cunoști caracteristicile ușii montate (greutate, grosime, așezare pe tocul ușii). În funcție de acestea este ales și numărul de balamale. Va fi nevoie să pregătești și zonele în care vei înșuruba balamalele, curățând zonele de praf și grăsimi, sau de alte impurități care ar putea interveni în procesul de montaj. O dată ce toate aceste detalii sunt stabilite, este nevoie de stabilirea punctelor de fixare.

Găurirea ușii și a tocului de ușă pentru fixarea în șuruburi se realizează corect și facil cu ajutorul unui șablon de găurire specific fiecărui model de balama. O mașină de găurit și înșurubat este necesară pentru găurire și pentru înșurubarea șuruburilor.

Așază balamalele la nivelul ușii și a tocului și stabilește punctele simetrice de prindere cu șuruburi. Fixează fiecare parte a balamalei de suportul potrivit iar mai apoi unește cele două părți poziționând ușa astfel încât cele două piese ale balamalei să se îmbine în mod corect. Poate fi necesară o ușoară ridicare a ușii pentru a facilita montajul și de asemenea este necesar să deschizi și închizi de mai multe ori ușa, pentru a ajuta la fixarea și reglarea ușilor.

Nu trebuie să uiți nici de accesoriile speciale pentru balamale, cum ar fi capacele și șuruburile potrivite, deoarece acestea îți vor garanta un montaj corect și o utilizare eficientă a ușii. Montajul unei uși poate fi făcut cu ușurință, însă este nevoie de atenție, în special la fixare.

Este recomandat să apelezi la specialiști pentru a putea monta în mod corect ușile și pentru a te asigura că acestea îți vor oferi suportul dorit. Balamalele pentru uși metalice ar trebui să fie alese din materiale calitative. Acest lucru va garanta siguranța și stabilitatea ușii, iar din acest motiv este nevoie să optezi pentru balamale din oțel, capabile să facă față tuturor cerințelor.

Ușile, indiferent de natura acestora, sunt menite să ne ofere protecție și siguranță. Alege așadar din magazinul nostru balamalele potrivite pentru proiectele tale sau contactează-ne pentru detalii cu privire la acestora.

Comentarii

Lasă un comentariu