Menu

Acasa

Acasa

Cum să înlocuiești mânerul unei uși metalice?

În: Accesorii usi Data:

În comparație cu ușile clasice din lemn, ușile metalice oferă un grad mai mare de siguranță și au un aspect modern, care punctează la capitolul estetic. Totodată, ușile metalice sunt disponibile într-o gamă variată de modele și culori, iar cilindrii de închidere sunt mai greu de forțat.

Mânerele sunt cele mai utilizate componente și, în același timp, cele mai susceptibile la uzură, deoarece ele sunt folosite în mod frecvent pentru a deschide și închide ușile metalice. Practic, de fiecare dată când se intră sau se iese din locuință, se folosește mânerul ușii, iar acest lucru se întâmplă de sute sau chiar mii de ori.

În aceste condiții nu este de mirare că piesa care se uzează sau se defectează cel mai des la o ușă metalică este mânerul, însă nu trebuie să înțelegi că acest lucru se întâmplă frecvent. Folosit în condiții optime, un mâner de ușă rezistă zeci de ani fără reparații, însă pot apărea și situații în care acesta trebuie înlocuit.

Semne că mânerul ușii trebuie înlocuit

Mânerul unei uși este o componentă esențială pentru funcționalitatea și securitatea acesteia. Iată câteva semne care indică necesitatea înlocuirii mânerului!

 • Dificultatea manevrării: dacă mânerul devine dificil de acționat sau dacă trebuie să folosești forță suplimentară pentru a deschide sau închide ușa, acesta poate fi un semn că mecanismul intern este uzat sau deteriorat.
 • Joc excesiv: un mâner care se mișcă liber sau are un joc excesiv atunci când încerci să-l folosești poate indica faptul că piesele interne sunt uzate; totodată, poate fi și un semn că mânerul de ușă este slăbit.
 • Zgomote neobișnuite: scârțâieli, trosnete sau alte zgomote neobișnuite atunci când folosești mânerul pot semnala probleme ale mecanismului de blocare sau al altor componente interne.
 • Deteriorare vizibilă: rugina, coroziunea, fisurile sau orice alte forme de deteriorare vizibilă pe mâner sau în jurul acestuia sunt semne clare că a sosit momentul să fie înlocuit; deteriorarea poate afecta nu doar aspectul, dar și funcționalitatea mânerului.
 • Probleme la încuiere sau deblocare: dacă întâmpini dificultăți atunci când vrei să încui sau să descui ușa cu cheia, problema poate fi de la mâner sau de la mecanismul de blocare al acestuia.
 • Siguranță și securitate compromisă: în situația în care mânerul nu mai oferă un nivel adecvat de securitate, de exemplu, dacă poate fi forțat ușor sau dacă nu menține ușa închisă corespunzător, este esențial să-l înlocuiești pentru a proteja incinta; citește și articolul nostru de blog: Sfaturi pentru siguranța oricărei locuințe.
 • Incompatibilitate cu nevoile actuale: în unele cazuri, mânerul poate să nu mai îndeplinească cerințele utilizatorilor din punct de vedere ergonomic sau estetic, motiv pentru care poate fi luată în considerare înlocuirea.

Ce trebuie să mai știi?

Un mâner cu rozetă pentru ușa metalică, ca orice alt tip de mâner, îți va da singur de înțeles când are nevoie de reparații sau de înlocuire, pentru că orice disfuncționalitate este ușor de depistat la o simplă deschidere sau închidere a ușii.

De cele mai multe ori, dacă ușa este forțată sau trântită des, mânerul se poare rupe sau crăpa, caz în care nu va mai fi foarte bine fixat și poți să rămâi cu el în mână la un moment dat.

De asemenea, dacă șildurile sau rozeta ușii se uzează din cauza frecării în zona de contact cu mânerul, e semn că acesta are o problemă și trebuie schimbat.

Se poate întâmpla ca mânerul să se blocheze sau să nu mai revină în poziția inițială și atunci trebuie schimbat. Dacă acesta nu mai acționează limba de închidere a ușii, este din nou cazul să fie înlocuit, însă de această dată ar putea fi vorba și de o defecțiune la broasca ușii, care ar trebui, la rândul ei, reparată sau schimbată.

Beneficiile înlocuirii mânerului deteriorat

 Dacă încă ai dubii cu privire la achiziția unui mâner de ușă nou, iată mai jos beneficiile de care te vei bucura:

 • deschidere și închidere mai ușoară și mai lină a ușii;
 • eliminarea zgomotelor neobișnuite;
 • îmbunătățirea aspectului estetic al ușii;
 • creșterea nivelului de securitate al casei; ia în considerare și un cilindru de ușă cu protecție la lovire și anti-găurire;
 • evitarea unor posibile costuri de reparație cauzate de mânerul vechi.

Găsești o varietate de mânere de ușă pe site-ul nostru. Îți punem la dispoziție o varietate de modele care să îndeplinească cerințele oricărui stil de amenajare și criteriile dorite de funcționalitate.

Alegerea mânerului potrivit pentru ușa ta metalică

Pentru a putea demara procesul propriu-zis de înlocuire a mânerului, este necesar să-l achiziționezi pe cel potrivit pentru ușa pe care o ai. Alegerea mânerului pentru ușa ta metalică este o decizie care poate părea simplă la prima vedere, dar care implică în realitate mai multe aspecte de luat în considerare. Iată ce trebuie să știi!

1. Stilul și designul

 • Asortare cu ușa și decorul: alege un mâner care se potrivește stilului ușii tale metalice și al încăperii unde este montată. Dacă ușa și decorul sunt moderne, caută un mâner cu un design simplu și curat; pentru un decor clasic, mânerele ar trebui să reflecte aspectul tradițional și să completeze eleganța și rafinamentul general al spațiului; de exemplu, poți opta pentru un mâner cu placă de culoare argintiu anodizat;
 • Materialul: influențează nu doar aspectul estetic al mânerului, dar și textura, greutatea, durabilitatea și modul în care acesta reacționează la condiții diferite de utilizare și mediul înconjurător; de exemplu, mânerul din oțel inoxidabil oferă un aspect modern și este ideal pentru un design contemporan sau minimalist datorită finisajului său neted și lucios; mânerul din aluminiu este potrivit pentru o varietate de stiluri de design interior; ambele opțiuni sunt foarte durabile și rezistente la coroziune, fiind potrivite inclusiv pentru ușile care se află în aer liber.

2. Funcționalitatea și tipul mânerului

 • Tipurile de mânere: mânerele cu placă sunt foarte apreciate pentru eleganța lor și pot fi echipate fie cu mânerul clasic, alungit, fie cu mâner cu buton; o alta opțiune o reprezintă mânerele cu plăci, care au o bază circulară sau pătrată care se fixează pe ușă; oferă un aspect curat și simplu ușii;
 • Mecanism de blocare: atunci când este vorba de o ușă de exterior metalică, este foarte important să te gândești la mecanismul de blocare, un element crucial pentru securitatea și funcționalitatea ușii; o broască multi-punct realizează închiderea în mai multe puncte de siguranță, cu o singură cheie, în același timp; reține că există cilindri de ușă care oferă un grad înalt de securitate, fiind dotați cu sisteme anti-rupere, anti-smulgere și anti-lovire; te invităm să citești și articolul nostru de blog: Tipuri de cilindri de protecție și importanța acestora pentru ușa de la intrare.

3. Instalarea

 • Compatibilitatea cu ușa: asigură-te că mânerul ales este compatibil cu grosimea ușii tale metalice și că poziția găurilor de montare se potrivește cu ce există în prezent, dacă este cazul;
 • Proiect DIY: cu atenție și răbdare, montarea mânerului poate reprezenta următorul tău proiect DIY (Do-it-yourself); vei avea nevoie de câteva unelte de bază și o urmărire atentă a instrucțiunilor producătorului.

Materiale și unelte necesare

Pentru înlocuirea mânerului unei uși metalice, vei avea nevoie de câteva materiale și unelte esențiale pentru a asigura o instalare corectă și eficientă.

Materiale:

 • Mâner nou - asigură-te că este compatibil cu tipul și dimensiunea ușii tale, verifică inclusiv distanța dintre găurile de montare;
 • Șuruburi - de obicei sunt furnizate împreună cu mânerul nou, dar verifică dacă dimensiunile sunt adecvate pentru grosimea ușii;
 • Plăcuțe de montaj - dacă este necesar, în funcție de tipul mânerului ales și de configurația ușii.

Unelte:

 • Șurubelniță - asigură-te că ai atât șurubelnițe cu capete plate, cât și șurubelnițe tip cruce, în funcție de tipul de șuruburi care vin cu mânerul nou;
 • Mașină de găurit și înșurubat - pentru realizarea inițială a găurilor de montaj, dacă este necesar sau pentru mărirea găurilor existente;
 • Nivelă - o unealtă esențială ca să verifici că mânerul este montat drept și aliniat corect;
 • Metru sau ruletă - ca să măsori distanța dintre găurile de montare și să verifici dimensiunile mânerului;
 • Creion sau marker - va fi nevoie să însemnezi găurile de montare pe ușă, în cazul în care este nevoie să faci noi găuri sau ajustări;
 • Daltă și ciocan - în cazul în care este necesar să modifici adâncimea destinată plăcuțelor de montaj sau pe cea a  locașurilor pentru șuruburi.
 • Șmirghel - pentru a netezi orice margini aspre sau pentru a face ajustări fine ale găurilor de montare.

Pași de urmat pentru montarea mânerului

Așadar, dacă te-ai hotărât că montarea mânerului de ușă este un proiect confortabil pentru tine și, totodată, te-ai asigurat că deții în trusa de scule toate uneltele necesare, vei avea de urmat câțiva pași simpli: 1. demontarea mânerului vechi, 2. pregătirea ușii și a zonei de lucru, 3. montarea mânerului nou și 4. verificarea funcționalității. 

1. Cum se demontează mânerul uzat?

Primul pas în înlocuirea mânerului unei uși metalice constă în demontarea piesei uzate. Operațiunea este destul de simplă și presupune folosirea unui set de șurubelnițe sau biți din care să o alegi unealta potrivită pentru tipul de șuruburi cu care este prins mânerul.

Mânerele de uși de interior cu rozetă, dar și cele de uși pentru exterior sunt prevăzute cu un sistem de fixare cu două sau mai multe șuruburi. Acesta nu este vizibil, întrucât este mascat de rozeta ușii metalice, care va trebui îndepărtată mai întâi pentru a avea acces la șuruburile de fixare.

Și în cazul ușilor cu șlid, sistemul de fixare a mânerului este mascat de aceste plăcuțe, care sunt montate cu două șuruburi – unul în partea superioară, celălalt în partea interioară.

Mai există unele modele de mânere prevăzute cu un orificiu de fixare și în partea inferioară, unde se montează un mic șurub.

Pentru a demonta mânerul, se îndepărtează mai întâi rozeta sau șlidul, pentru a avea acces la sistemul de fixare. Apoi, cu ajutorul unei șurubelnițe potrivite, se desfac șuruburile și se scoate mânerul de pe partea respectivă, trăgând apoi mânerul de pe cealaltă parte a ușii.

2. Pregătirea ușii și a zonei de lucru

 • Curățarea zonei de lucru: începe prin a curăța zona adiacentă și suprafața de lucru; îndepărtează orice obiecte din apropierea ușii care ar putea împiedica accesul sau care ar putea fi deteriorate; ține cont că ai nevoie de o bună iluminare pentru a vedea clar toate detaliile și piesele cu care vei lucra.
 • Protejarea podelei: dacă urmează să lucrezi la o ușă interioară sau într-o zonă unde podeaua este sensibilă, este bine să așezi o pânză de protecție sau o bucată de carton sub zona de lucru pentru a preveni zgârieturile sau alte daune.
 • Verificarea și pregătirea uneltelor: verifică să ai toate uneltele necesare la îndemână, șurubelnițe, mașină de găurit, nivelă, ruletă pentru măsurători precise și orice altceva specificat în instrucțiunile de montaj ale mânerului; inspectează și starea uneltelor, pentru a te asigura că sunt în condiție bună de utilizare.
 • Curățarea ușii: următorul pas va fi să cureți suprafața ușii unde va fi montat mânerul, îndepărtând praful, murdăria sau orice reziduuri vechi de adeziv ori vopsea; o suprafață curată va asigura o aderență mai bună și o instalare precisă.
 • Verificarea mânerului și accesoriilor: deschide ambalajul mânerului nou și verifică toate componentele; asigură-te că ai toate piesele necesare și că mânerul este de tipul și dimensiunea potrivită pentru ușa ta; de asemenea, consultă instrucțiunile pentru a înțelege etapele specifice de montare.
 • Măsurători și marcaje: dacă este necesar, folosește ruleta pentru a face măsurători precise și un creion pentru a marca locurile de găurire pe ușă; aceasta este o etapă crucială pentru ca mânerul să fie montat drept și la înălțimea dorită.

3. Cum se montează mânerul nou?

Măsoară latura orificiului pătrat cu ajutorul căruia acesta se fixează în broască, pentru a alege un mâner nou cu o dimensiune similară a știftului. În caz contrar, riști ca acesta să nu se potrivească în broască.

Dacă nu vrei să schimbi și șlidurile sau rozetele, este de preferat să înlocuiești mânerul vechi cu unul identic, care să mascheze perfect urmele de uzură lăsate de precedentul.

În cazul în care îți dorești un model nou de mâner, acesta ar trebui să fie însoțit și de șliduri sau rozete noi.

În ceea ce privește montarea propriu-zisă, tot ce ai de făcut este să urmezi în sens invers pașii descriși anterior.

Trebuie să ții cont că sistemul de fixare se montează întotdeauna pe interiorul ușii, astfel că noul kit de mânere se introduce în broască de la exterior. Dacă folosești un model cu sistem de fixare identic cu cel anterior, poți monta șuruburile în găurile deja existente, iar în caz contrar va trebui să dai noi găuri care să se potrivească noului sistem. În ambele cazuri, acestea trebuie să fie perfect mascate de plăcuțele de montare.

Mai întâi, se introduc pe tija mânerului plăcuțele de montare - adică șlidurile sau rozetele - după care sistemul de fixare se montează pe ușă cu ajutorul șuruburilor. La final, șlidurile se fixează cu șuruburi, iar dacă este vorba de rozete, acestea se montează conform sistemului de fixare, cu sau fără șurub.

4. Verificarea funcționalității

 • Testarea mișcării mânerului: manevrează mânerul pentru a te asigura că se mișcă liber și fără blocaje; un mâner rigid sau care întâmpină rezistență la mișcare poate semnala o montare greșită sau necesitatea de ajustare.
 • Verificarea mecanismului de blocare: dacă mânerul include un mecanism de blocare, testează-l închizând și deschizând ușa de câteva ori; blochează și deblochează ușa pentru a te asigura că mecanismul funcționează corect și că nu există nicio dificultate atunci când îl acționezi.
 • Testarea alinierii: verifică dacă mânerul este așezat drept; o aliniere incorectă poate împiedica ușa să se închidă sau să se blocheze corespunzător.
 • Controlul șuruburilor: trebuie ca toate șuruburile să fie strânse corespunzător; șuruburile prea slabe pot face ca mânerul să fie instabil, în timp ce dacă sunt strânse excesiv, mânerul sau ușa se pot deteriora.
 • Evaluarea zgomotului și rezistenței: închide și deschide ușa de mai multe ori pentru a observa dacă există zgomote neobișnuite sau dacă mânerul pare a avea o rezistență neașteptată; orice sunet ciudat sau rezistență la mișcare poate indica o problemă care impune intervenție.

Cum să menții mânerul în stare bună?

Pentru a menține mânerul ușii în stare bună și a-i prelungi durata de viață, urmează sfaturile simple prezentate mai jos. Citește și: Cum se întrețin mânerele pentru ușile de exterior?

 • Curățare regulată: curăță mânerul regulat cu o soluție blândă de apă și săpun, evitând utilizarea de solvenți chimici agresivi sau materiale abrazive care pot deteriora finisajul; clătește bine cu apă curată și usucă cu o cârpă moale pentru a preveni acumularea de murdărie și grăsime;
 • Verificarea și strângerea șuruburilor: periodic, verifică șuruburile mânerului pentru a te asigura că sunt strânse corespunzător; șuruburile slăbite cauzează instabilitate și uzură prematură;
 • Lubrifierea mecanismului: dacă mânerul are părți mobile sau mecanisme de blocare, aplică un lubrifiant adecvat (de exemplu, un spray pe bază de silicon) pentru a asigura o mișcare lină și pentru a preveni rugina și coroziunea;
 • Evitarea utilizării forțate: folosește mânerul cu grijă, fără a aplica forță excesivă; manipularea agresivă poate compromite mecanismul intern, ceea ce ar putea accelera apariția defecțiunilor;
 • Inspectarea pentru deteriorări: ocazional, inspectează mânerul pentru orice semne de deteriorare, cum ar fi crăpături, rugina sau decolorarea; înlocuiește imediat orice piesă deteriorată pentru a evita problemele ulterioare.

 

Dacă ești un iubitor al proiectelor DIY, înlocuirea mânerului ușii metalice îți va oferi cu siguranță multă satisfacție. Urmărește sfaturile oferite și abordează fiecare etapă cu răbdare și grijă. În cazul în care întâmpini dificultăți sau te confrunți cu situații complexe, consultarea unui profesionist poate fi cea mai sigură și eficientă soluție.

Alegerea corectă a mânerului este un prim-pas important. Specialiștii magazinului nostru online îți stau la dispoziție. Oferim consultanță gratuită pentru ca tu să poți face cea mai informată și potrivită alegere pentru nevoile și preferințele tale. Indiferent dacă ești în căutarea unui mâner elegant pentru a completa designul clasic al ușii tale metalice sau ai nevoie de o soluție robustă și securizată pentru o ușă de exterior, echipa noastră este pregătită să îți ofere sprijinul necesar.