Până la 25% reducere la produse selectate pentru renovare. Descoperă ofertele speciale!

Menu

Acasa

Acasa

Cum montez o ușă de interior cu balamale ascunse?

În: Feronerie Data:

Dacă ești preocupat de renovarea casei, atunci știi deja cât de mult contează inclusiv cele mai mici detalii. Cu siguranță nu dorești ca un șurub vizibil să strice estetica elegantă a unei camere. În cazul ușilor, poți evita expunerea unor elemente de feronerie necesare la montaj prin alegerea unor modele moderne. Spre exemplu, poți opta pentru balamale ascunse care sunt și silențioase.

Dacă vrei să afli mai multe despre acest tip de balamale, avantajele pe care le oferă și modul în care poți monta o ușă de interior cu balamale ascunse, citește informațiile din acest articol.

Ce sunt balamalele ascunse?

O balama ascunsă este la fel de solidă ca una tradițională, dar permite un montaj discret pentru că elementele sale componente pot fi plasate în interiorul tocului și al ușii. La momentul instalării, în loc de a monta balamalele la marginea foii de ușă, le vei stabili poziția în partea inferioară și superioară a foii de ușă, pe cant.

Cel mai adesea, ușile de interior cu balamale ascunse sunt ideale pentru amenajările moderne și minimaliste pentru că pot asigura linii neîntrerupte. Totodată, poți găsi astfel de balamale și pentru dulapurile de bucătărie sau alte tipuri de mobilier din jurul casei. Există inclusiv balamale ascunse pentru termopan, atât în cazul ușilor, cât și al ferestrelor.Ce avantaje au balamalele ascunse?

Încă te întrebi dacă balamalele ascunse sunt potrivite pentru tine? Iată principalele avantaje pe care le au:

  • Un aspect estetic superior - montarea lor pe cantul foii de ușă le face invizibile, deci nu va mai exista o diferențiere majoră între perete și ușă. Cele doua se vor îmbina armonios.
  • Un grad ridicat de ajustabilitate - balamalele ascunse rămân ușor de ajustat și după ce ai terminat montarea lor. Poți modifica poziția foii de ușă la orice moment de timp ulterior, fiind mult mai flexibile decât balamalele tradiționale.
  • O instalare ușoară - de regulă nu impun utilizarea unor unelte specializate, reglarea pe trei direcții pe care o asigură putând fi realizată cu ajutorul unui imbus. Vor fi necesare totuși șurubelnițe sau biți pentru montarea pe toc și foaia de ușă.
  • Un nivel de zgomot redus - părțile componente ale acestui tip de balama asigură o închidere și deschidere fără zgomote deranjante, nefiind posibil să trântești o astfel de ușă.

Cum instalezi o ușă cu balamale ascunse?

Dacă ai ales deja uși cu balamale ascunse pentru casa ta, iată cei câțiva pași pe care va trebui să îi urmezi pentru a realiza un montaj corespunzător:

Pasul 1: Montarea tocului

În primul rând, trebuie să te asiguri că ușa de interior achiziționată se potrivește perfect în golul de zid disponibil. De multe ori, este preferabil să cumperi o ușă nouă după ce ai înlăturat-o pe cea veche, inclusiv tocul, pentru ca măsurătorile să fie cât mai precise. Este necesar ca tocul să fie perfect perpendicular și paralel atât cu peretele, cât și cu podeaua. Altfel vei risca un montaj strâmb.

Din același motiv se recomandă utilizarea distanțierelor reglabile dedicate montajului de uși de interior. Odată găsită poziția potrivită, fixează tocul de perete utilizând câteva șuruburi. Va trebui să dai găurile necesare cu un burghiu și să utilizezi o șurubelniță pentru a le înfileta. Este apoi timpul să umpli spațiul care a rămas între toc și perete cu o spumă poliuretanică adecvată.

Pasul 2: Montarea balamalelor

În acest pas, trebuie să stabilești poziția ideală pentru balamalele ascunse ale ușii de interior alese. Una dintre balamale trebuie poziționată în partea superioară, iar cealaltă în partea inferioară - la o distanță egală cu lungimea balamalei și încă jumătate de marginile foii de ușă. Aceste poziții trebuie marcate cu precizie atât pe cantul ușii, în partea care va fi atașată de cadru, cât și pe toc. Altfel, vor apărea probleme de aliniere.

Apoi va fi necesar să găurești locurile marcate până la o adâncime care permite inserarea și montarea celor două părți ale balamalei ascunse - partea care trebuie montată pe toc și cea aferentă cantului foii de ușă. Vei fixa fiecare parte componentă cu ajutorul șuruburilor furnizate. Astfel vei fi gata să atașezi ușa de toc. Este necesar să plasezi un distanțier sub foaia de ușă pentru a te asigura că nu zgârii podeaua.

Pasul 3: Efectuarea reglajelor

În momentul în care atașezi foaia de ușă de toc, cele două părți componente ale balamalei ascunse vor glisa pe poziție și le vei putea fixa cu ajutorul unui alt set de șuruburi și al unui imbus. Apoi vei putea efectua anumite reglaje:

  • Pe orizontală - trebuie intervenit asupra șuruburilor de pe foaia de ușă cu un imbus. Mutând ușor această foaie stânga-dreapta poți regla distanța dintre ușă și toc pentru ca închiderea să fie perfectă.
  • Pe verticală - implică șuruburile părții de balama montată pe toc. Aceste șuruburi permit glisarea în sus sau în jos a foii de ușă. Odată executat acest reglaj, foaia de ușă se va încadra excelent în toc.
  • În adâncime - un al doilea set de șuruburi disponibile pe balamaua montată pe foaia de ușă îți permite ajustarea înclinării ușii. Acest reglaj este util în cazul în care peretele pe care este montat tocul nu este perfect drept.

Pasul 4: Instalarea feroneriei

În acest pas este necesar să montezi mânerele de ușă și broasca. Foia de ușă vine de regulă prevazută cu un profil pentru instalarea acestor elemente. Montajul diferă în funcție de tipul elementelor de feronerie alese. De regulă, pentru fiecare model există instrucțiuni incluse pe care le poți urma cu ușurință.

Ușile de interior cu balamale ascunse au multiple avantaje, iar instalarea lor nu diferă foarte mult de montajul tipic al unei uși de interior. Realizează reglajele necesare cu atenție și vei beneficia de o funcționare fără probleme pe timp îndelungat.