Menu

Acasa

Acasa

Ghid de alegere și instalare corectă a mânerelor pentru uși

În: Feronerie Data:

Ușile, indiferent de tipul acestora, necesită instalarea unor sisteme speciale care să permită închiderea și deschiderea acestora. Pe lângă broasca de la ușă, balamale sau cilindri (butuc), un rol important în deschiderea ușii îl au și mânerele pentru uși. Alegerea corectă a mânerelor, dar și instalarea acestora în mod eficient, asigură buna funcționare a sistemului de închidere a ușii, dar și siguranța pe care o oferă aceasta.

Cum se aleg mânerele pentru uși?

De cele mai multe ori mânerele sunt alese de către beneficiari prin prisma esteticii. Firește, există nenumărate modele de mânere care pot fi folosite, în funcție de stilul ușii sau al camerei, însă este mai important ca acestea să fie alese în funcție de funcționalitatea și de beneficiile pe care le oferă. Astfel, mânerele pentru uși se aleg în funcție de următoarele caracteristici:

Alegerea mânerului după tipul acționării

Mânerele moderne îți oferă posibilitatea de a deschide ușor ușile, în funcție de nevoile tale. Vei putea alege mânere cu acționare clasică (printr-o forță de apăsare perpendiculară pe sistemul de închidere), mânere cu buton (deschiderea și închiderea se fac prin orientarea mânerului într-o parte), mânere cu plăcuțe sau mânere de tip tragere- împingere (cu acționare directă pe mâner prin împingerea ușii).

Alegerea mânerelor în funcție de deschiderea ușilor

În funcție de poziționarea în raport cu deschiderea ușii, pot fi alese mânere cu blocare stânga pentru uși care se deschid spre stânga sau mânere cu blocare pe partea dreaptă, pentru uși care se deschid pe partea dreaptă. Tipul deschiderii ușilor, în cazul locuințelor noi, se poate observa din proiectul tehnic realizat cu ajutorul inginerului proiectant. Golurile pentru uși sunt semnalizate cel mai adesea folosind o linie perpendiculară pe zid și un arc de cerc cu ajutorul căruia este semnalizată direcția de deschidere.

Alegerea mânerelor în funcție de materialul din care sunt realizate acestea

Există o panoplie întreagă de modele din care poți alege mânerele potrivite, în funcție de tipul ușilor, respectiv de interior sau de exterior. Astfel, vei găsi modele de mânere din oțel, lemn, porțelan, aluminiu, sticlă sau ceramică. Fiecare material își aduce propriul aport estetic, însă acesta va trebui corelat și cu stilul de amenajare al locuinței.

Alegerea mânerelor în funcție de stil

Cele mai multe dintre modelele de mânere sunt în prezent deosebit de estetice și aduc o eficiență sporită. Designul futurist, modern al acestora ajuta în definirea unor uși cu aspect contemporan, cu forme bine definite, drepte și muchii ascuțite. Pe de altă parte, dacă îți dorești un aspect soft, poți alege mânerele cromate sau mânere din lemn sau sticlă. Pentru stilul industrial alege cupru sau nuanțe zincate, iar pentru un stil rustic alege mânere din lemn sau din materiale care imită lemnul. De asemenea, pe lângă tipul deschiderii ușii și pe lângă tipul acționării, mai trebuie avute în vedere dimensiunile și tipul fixării mânerelor.

Cum se instalează mânerele pentru uși?

Pentru ca o ușă să funcționeze în mod corect, este nevoie de un întreg ansamblu care cuprinde cilindrul (acționat cu ajutorul cheii), broasca, balamalele și mânerul. Mânerele sunt de fapt mijlocul prin care se imprimă mișcarea de deschidere, respectiv închidere a ușilor, așadar aceste produse sunt deosebit de importante.

Primul pas pentru montarea mânerelor este chiar alegerea produsului. O dată ce ai mânerul potrivit, va trebui să te asiguri că ai la îndemână o șurubelniță, o bormașină și un clește. Dacă există deja mânere montate pe ușă, acestea vor trebui să fie demontate.

Următorul pas este să măsori în mod corect dimensiunile noilor mânere și să trasezi axele pentru a putea realiza găurile potrivite. În funcție de tipul șuruburilor va trebui să ai în vedere și tipul burghiului de găurire, pentru a putea realiza găurile în mod corect. În cazul mânerelor cu capace circulare este nevoie de scoaterea acestora, dar și de eliminarea șuruburilor de sub capac, pentru a putea debloca mânerul. În acest caz este posibilă păstrarea axului pătrat care susține cele două mânere, pentru a-l folosi în vederea montării noilor mânere. Ulterior mânerele sunt prinse în șuruburi, iar montajul este finalizat.

Indiferent de tipul mânerelor folosite este importantă verificarea ulterioară a funcționalității sistemului de deschidere. Acest lucru se face prin acționarea repetată a mânerului și observarea vitezei de reacție a acestuia și a bunei funcționări.

De asemenea, se recomandă ca montajul să fie realizat de către lăcătuși profesioniști, care știu exact cum funcționează sistemele de prindere pentru fiecare tip de mâner în parte. Dacă vei decide că vrei să realizezi aceste lucrări în regie proprie, atunci va trebui să ai în vedere sculele necesare și accesoriile de care s-ar putea să ai nevoie pe parcurs. Este nevoie întotdeauna de respectarea specificațiilor fiecărui tip de produs, pentru a te asigura că acesta va funcționa în mod corect.

În magazinul nostru poți găsi o gamă amplă de modele de mânere cu ajutorul cărora ușile din casa ta pot căpăta un aspect deosebit. Alege mânerele dorite în funcție de stilul casei tale, dar și de preferințele personale, pentru ca locuința ta să fie amenajată într-un mod cât mai estetic, iar tu să te poți bucura de siguranța închiderii ușilor casei tale.