Menu

Acasa

Acasa

Montarea ușilor pas cu pas

În: Categorie Blog: Feronerie | Meesenburg.ro Data:

Etape de montaj ale ușilor de interior sau de exterior

Pentru a evita deteriorarea sau murdărirea ușilor, acestea se montează după ce au fost realizate finisajele: pereții au fost gletuiți și văruiți, pardoseala a fost instalată ș.a. De asemenea, așteaptă ca tencuiala să se usuce înainte de a face montajul tocurilor. În caz contrar, acestea absorb umezeala și se pot deforma.

Iată care sunt principalele etape de montare ale ușilor și ce presupune fiecare:

1. Montarea tocului ușii

Înainte de a începe montarea propriu-zisă a tocului, verifică dacă golul de zid corespunde dimensiunilor ușii. În cazul în care planifici să înlocuiești ușile, îndepărtează tăblia, demontează balamalele și scoate tocul vechi cu o rangă sau cu alte unelte. Distanța dintre toc și perete ar trebui să fie de aproximativ 1,5-2 centimetri.

De asemenea, lasă cel puțin 1-1,5 centimetri între pardoseală și ușă. Dacă tocul și ușa sunt mai înalte decât golul de zid, acestea pot fi tăiate în partea de jos, în cazul celor din lemn. Este recomandată alegerea unor uși care să corespundă cu golul de zid sau realizarea acestora la comandă. În schimb, dacă locuința este construită de la zero, ține cont de dimensiunile ușilor pe care plănuiești să le montezi. Așadar, pune tocul pe poziții și fixează-l temporar cu distanțiere sau pene de lemn.

Verifică dacă laturile sunt perpendiculare și paralele cu peretele și cu podeaua. Mai mult, asigură-te cu ajutorul unei nivele cu bulă că tocul este aliniat corespunzător și măsoară diagonalele, astfel încât să verifici dacă sunt egale.

Suplimentar, fixează tocul cu distanțiere reglabile pentru montarea ușilor. Rolul acestora este de a susține tocul la umplerea cu spumă a spațiului rămas până la perete. Astfel, te asiguri că lateralele tocului rămân paralele.

Fixează tocul de perete cu șuruburi (2-3 pe fiecare latură). Folosește un burghiu pentru a da găurile necesare, după care poți înfileta șuruburile fie cu o șurubelniță, fie cu o autofiletantă.

Montarea unei uși de exterior

2. Umplerea spațiului dintre toc și perete

Pune foaia de ușă pe poziții și verifică încă o dată verticalitatea tocului. Dacă nu trebuie modificat cadrul, pulverizează apă în spațiul rămas între aceasta și perete.

Locul se umple cu spumă poliuretanică, aplicând de jos în sus. Mai mult, poți folosi o spumă de montaj care nu necesită aplicare pe suprafață umezită. Spuma trebuie aplicată cu grijă, pentru a nu murdări tocul ușii.

De asemenea, pentru prevenție, se poate lipi o bandă adezivă de mascare pe lateralele tocului. În cazul ușilor de intrare, această etapă este importantă pentru etanșarea corespunzătoare și un grad optim de izolare termică.

După ce spuma poliuretanică s-a uscat complet, taie surplusul cu un cutter și scoate distanțierele și penele. Montează blatul sau ramele ușii, pentru a masca spațiul etanșat cu spumă. Se pot face și alte tipuri de reparații, precum montarea unor glafuri, finisarea suprafeței cu glet și șlefuire.

3. Reglarea balamalelor

Dacă este necesar, înainte de fixarea tocului în golul de zid, montează balamalele. Sprijină foaia ușii, ușor înclinat, de o suprafață plană. Măsoară o distanță de 20 de centimetri de la marginile acesteia și montează balamalele. Întinde atât tocul, cât și foaia pe pardoseală, pune-le în poziție corectă și fixează balamalele de cadrul ușii. Ține cont dacă ușa are deschidere pe dreapta sau pe stânga.

Dacă montezi o ușă de exterior, supusă intemperiilor, sunt recomandate balamalele reglabile pe 3 direcții. Vezi mai multe detalii despre tipurile de balamale, rolul fiecăruia și reglare, în acest articol.

Revenind, după ce tocul este montat și foaia de ușă este pe poziții, verifică alinierea acesteia. Balamalele se pot regla pe înălțime (ridică sau coboară foaia de ușă) și lateral (deplasare în stânga sau în dreapta a foii de ușă față de toc). Mai mult, al treilea tip de reglaj are rolul de a modifica presiunea pusă pe garnitura de etanșare, prin apropierea foii de toc.

4. Fixarea foii de ușă

Poziționează foaia în balamalele de pe toc. Fixarea acesteia se realizează prin mișcarea repetată de închidere-deschidere a ușii. Totuși, pot apărea probleme, precum alinierea necorespunzătoare sau zgârierea pardoselii. Dacă tocul a fost montat strâmb, ar trebui să reiei procesul de la început: demontează ușa, verifică golul de zid, poziționează tocul și fixează-l etc.

În schimb, dacă ușa din lemn atinge pardoseala când o deschizi, scoate-o din balamale și taie o fâșie subțire din partea de jos a foii, cu un fierăstrău circular. Măsoară cu atenție înainte de a face tăietura.

Montarea unei uși interioare

5. Montarea feroneriei

Feroneria se montează ușor, însă și acest pas trebuie făcut cu atenție.

Pentru ușile de intrare este important să nu uiți de garnituri. Acestea sunt necesare pentru o izolare termică și fonică bună. De asemenea, pentru ușile de exterior îți trebuie o broască multi-punct. Suplimentar, poți opta pentru o încuietoare inteligentă, cu senzori, tastatură sau vizor. Pe de altă parte, montează broaște mono-punct pentru ușile de interior.

Dacă nu știi încă ce produs să alegi, descoperă aici informații despre tipurile populare de broaște pentru uși. Următorul pas este fixarea mânerelor de ușă: cu arc pentru ușile de interior și cu yală pentru cele de exterior/interior.

La alegerea mânerelor pentru ușile de interior, să iei în considerare tipul de broască cu care este echipată ușa. Astfel, broaștele pot fi cu încuiere din cheie simplă (cheia bunicii), din cilindru sau din rozetă la broaștele destinate pentru uși de baie. De asemenea mânerele pentru ușile de interior pot fi cu șild întreg sau cu rozetă. Trebuie să dai o importanță mărită perforației inferioare a șildului sau a rozetei astfel încât aceasta să corespundă cu perforația broaștei. În plus, produsele sunt însoțite de instrucțiuni de montaj, care să îți ușureze procesul și care să te ajute să montezi corect ușa sau feroneria.

Comentarii

Lasă un comentariu