Menu

Acasa

Acasa

Montarea ușilor pas cu pas

În: Feronerie Data:

Atunci când achiziționezi o ușă este important să iei în calcul și montajul. Firma de la care ai făcut achiziția îți poate pune la dispoziție, contra-cost, o echipă de specialiști care să realizeze instalarea. În caz contrar, fie cauți pe cont propriu un meseriaș, fie poți realiza instalarea singur, cu atât mai mult dacă îți place să meșterești și deja ți-ai rezervat timp în program. Așadar, în acest articol îți oferim îndrumările de care ai nevoie pentru a instala corect ușile.

Cum te pregătești pentru montarea ușilor?

 • Primul pas esențial este să măsori spațiul în care va fi instalată viitoarea ușă. Astfel, măsoară înălțimea, lățimea și adâncimea golului de zid, pentru ca ușa să se potrivească în spațiul disponibil.
 • Verifică ușa pe care ai achiziționat-o, pentru a te asigura că nu are defecte, că foaia de ușă este perfect dreaptă, yala nu se blochează, clanța funcționează corespunzător (în cazul în care ușa este echipată cu feronerie).
 • Pregătește locul de instalare în mod corespunzător. Acest lucru înseamnă că ai scos vechea ușă, ai curățat orice resturi de spumă poliuretanică și de tencuială.
 • Citește cu atenție instrucțiunile oferite de producătorul ușii și ține cont de ele în timpul procesului de montaj.

Materiale și unelte necesare pentru montajul ușilor:

Materiale:

 • ușa;
 • tocul;
 • accesorii aferente;
 • spumă poliuretanică pentru fixarea tocului de zidărie;
 • glet pentru finisajul care se realizează de jur împrejurul tocului;

Instrumente și unelte:

 • ruletă/metru de zidărie;
 • nivelă cu bulă de aer (poloboc);
 • șurubelniță;
 • ciocan;
 • șuruburi;
 • cuie;
 • burghiu;
 • bandă adezivă de mascare;
 • pene de lemn;
 • distanțieri ajustabili
 • cutter.

Când se montează ușile?

Pentru a evita deteriorarea sau murdărirea ușilor, acestea se montează după ce au fost realizate finisajele: pereții au fost gletuiți și văruiți, pardoseala a fost instalată ș.a. De asemenea, așteaptă ca tencuiala să se usuce înainte de a face montajul tocurilor. În caz contrar, acestea absorb umezeala și se pot deforma.

Ce trebuie să mai știi?

 • Îndepărtează folia protectoare a ușii doar după ce ai terminat montajul, pentru a evita zgârierea, lovirea sau murdărirea ei.
 • Evită să depozitezi ușile în încăperi proaspăt tencuite sau vopsite, pentru că nivelul de umiditate este mare, foaia ușii se poate umfla, afectând feroneria și implicit mișcarea ușii.
 • Asigură-te că peretele unde urmează să montezi ușa este perfect drept.

Etape de montaj ale ușilor de interior sau de exterior

Iată care sunt principalele etape de montare ale ușilor și ce presupune fiecare:

Montarea tocului ușii

Înainte de a începe montarea propriu-zisă a tocului, verifică dacă golul de zid corespunde dimensiunilor ușii. În cazul în care planifici să înlocuiești ușile, îndepărtează tăblia, demontează balamalele și scoate tocul vechi cu o rangă sau cu alte unelte. Distanța dintre toc și perete ar trebui să fie de aproximativ 1,5-2 centimetri.

De asemenea, lasă cel puțin 1-1,5 centimetri între pardoseală și ușă. Dacă tocul și ușa sunt mai înalte decât golul de zid, acestea pot fi tăiate în partea de jos, în cazul celor din lemn. Este recomandată alegerea unor uși care să corespundă cu golul de zid sau realizarea acestora la comandă. În schimb, dacă locuința este construită de la zero, ține cont de dimensiunile ușilor pe care plănuiești să le montezi. Așadar, pune tocul pe poziții și fixează-l temporar cu distanțiere sau pene de lemn.

Verifică dacă laturile sunt perpendiculare și paralele cu peretele și cu podeaua. Mai mult, asigură-te cu ajutorul unei nivele cu bulă că tocul este aliniat corespunzător și măsoară diagonalele, astfel încât să verifici dacă sunt egale.

Suplimentar, fixează tocul cu distanțiere reglabile pentru montarea ușilor. Rolul acestora este de a susține tocul la umplerea cu spumă a spațiului rămas până la perete. Astfel, te asiguri că lateralele tocului rămân paralele.

Fixează tocul de perete cu șuruburi (2-3 pe fiecare latură). Folosește un burghiu pentru a da găurile necesare, după care poți înfileta șuruburile fie cu o șurubelniță, fie cu o autofiletantă.

Notă: Pentru o montare corectă a tocului este esențial să realizezi măsurători precise. De asemenea, verificarea aliniamentului tocului este un pas important, de el depinde ca ușa să se închidă corect.

Umplerea spațiului dintre toc și perete

Pune foaia de ușă pe poziții și verifică încă o dată verticalitatea tocului. Dacă nu trebuie modificat cadrul, pulverizează apă în spațiul rămas între aceasta și perete.

Locul se umple cu spumă poliuretanică, aplicând de jos în sus. Mai mult, poți folosi o spumă de montaj care nu necesită aplicare pe suprafață umezită. Spuma trebuie aplicată cu grijă, pentru a nu murdări tocul ușii.

De asemenea, pentru prevenție, se poate lipi o bandă adezivă de mascare pe lateralele tocului. În cazul ușilor de intrare, această etapă este importantă pentru etanșarea corespunzătoare și un grad optim de izolare termică.

După ce spuma poliuretanică s-a uscat complet, taie surplusul cu un cutter și scoate distanțierele și penele. Montează blatul sau ramele ușii, pentru a masca spațiul etanșat cu spumă. Se pot face și alte tipuri de reparații, precum montarea unor glafuri, finisarea suprafeței cu glet și șlefuire.

Notă: Alege o spumă poliuretanică cu volum mare de expandare și nu face economie la aplicare. Spuma de calitate nu se extinde atât de mult când se usucă și nu deformează cadrul ușii. Desigur, nu trebuie folosită spumă poliuretanică în exces. Aplică spuma treptat.

Reglarea balamalelor

Dacă este necesar, înainte de fixarea tocului în golul de zid, montează balamalele. Sprijină foaia ușii, ușor înclinat, de o suprafață plană. Măsoară o distanță de 20 de centimetri de la marginile acesteia și montează balamalele. Întinde atât tocul, cât și foaia pe pardoseală, pune-le în poziție corectă și fixează balamalele de cadrul ușii. Ține cont dacă ușa are deschidere pe dreapta sau pe stânga.

Dacă montezi o ușă de exterior, supusă intemperiilor, sunt recomandate balamalele reglabile pe 3 direcții. Vezi mai multe detalii despre tipurile de balamale, rolul fiecăruia și reglare, în acest articol.

Revenind, după ce tocul este montat și foaia de ușă este pe poziții, verifică alinierea acesteia. Balamalele se pot regla pe înălțime (ridică sau coboară foaia de ușă) și lateral (deplasare în stânga sau în dreapta a foii de ușă față de toc). Mai mult, al treilea tip de reglaj are rolul de a modifica presiunea pusă pe garnitura de etanșare, prin apropierea foii de toc.

Întreținerea balamalelor: După ce balamalele sunt reglate corect, este important să le întreținem pentru a le menține într-o stare bună și pentru a asigura o funcționare ușoară a ușii. Un sfat util este să lubrifiam balamalele periodic, folosind un lubrifiant adecvat pentru metal. De asemenea, este recomandat să verificăm în mod regulat dacă balamalele sunt strânse și să le strângem, dacă este necesar, pentru a preveni slăbirea lor în timp.

Notă: Este recomandat ca odată cu trecerea timpului să verifici balamalele. Strânge-le dacă este necesar, iar o dată la șase luni lubrifiază balamalele, pentru a le menține într-o stare bună și pentru ca ușa să se miște ușor și să nu producă vreun scârțâit.

Fixarea foii de ușă

Poziționează foaia în balamalele de pe toc. Fixarea acesteia se realizează prin mișcarea repetată de închidere-deschidere a ușii. Totuși, pot apărea probleme, precum alinierea necorespunzătoare sau zgârierea pardoselii. Dacă tocul a fost montat strâmb, ar trebui să reiei procesul de la început: demontează ușa, verifică golul de zid, poziționează tocul și fixează-l etc.

În schimb, dacă ușa din lemn atinge pardoseala când o deschizi, scoate-o din balamale și taie o fâșie subțire din partea de jos a foii, cu un fierăstrău circular. Măsoară cu atenție înainte de a face tăietura.

Notă: Reține că atunci când montezi foaia de ușă verticalitatea, perpendicularitatea și paralelismul trebuie verificate constant. Prin urmare, ușa trebuie să fie perfect dreaptă, să nu fie lăsată nici pe față, nici pe spate, astfel încât să se deschidă și să se închidă corect.

 • Montarea feroneriei

Feroneria se montează ușor, însă și acest pas trebuie făcut cu atenție.

Pentru ușile de intrare este important să nu uiți de garnituri. Acestea sunt necesare pentru o izolare termică și fonică bună. De asemenea, pentru ușile de exterior îți trebuie o broască multi-punct. Suplimentar, poți opta pentru o încuietoare inteligentă, cu senzori, tastatură sau vizor. Pe de altă parte, montează broaște mono-punct pentru ușile de interior.

Dacă nu știi încă ce produs să alegi, descoperă aici informații despre tipurile populare de broaște pentru uși. Următorul pas este fixarea mânerelor de ușă: cu arc pentru ușile de interior și cu yală pentru cele de exterior/interior.

La alegerea mânerelor pentru ușile de interior, să iei în considerare tipul de broască cu care este echipată ușa. Astfel, broaștele pot fi cu încuiere din cheie simplă (cheia bunicii), din cilindru sau din rozetă la broaștele destinate pentru uși de baie. De asemenea mânerele pentru ușile de interior pot fi cu șild întreg sau cu rozetă. Trebuie să dai o importanță mărită perforației inferioare a șildului sau a rozetei astfel încât aceasta să corespundă cu perforația broaștei. În plus, produsele sunt însoțite de instrucțiuni de montaj, care să îți ușureze procesul și care să te ajute să montezi corect ușa sau feroneria.

Notă: Este important să acorzi atenție sporită feroneriei, balamale, garnituri, încuietori, șuruburi, mânere, să achiziționezi produse calitative, pentru că datorită lor asiguri o lungă durată de viață ușii.

Ce trebuie să mai știi?

 • Alege balamale de calitate, care se potrivesc dimensiunii și greutății ușii. Optează pentru unele din aluminiu, deoarece sunt rezistente la coroziune și durabile. Reține că aceste mici piese de feronerie sunt cele care ajută la susținerea greutății foii de ușă și la distribuirea ei uniform, pe întreaga structură. 
 • Dacă întâmpini problema ca după instalare ușa să se lovească de perete sau de vreo piesă de mobilier, optează pentru un opritor de ușă elegant. Aceast element de mici dimensiuni acționează ca un tampon între ușă și obiectele din jur.
 • Există cilindri de ușă cu diferite grade de securitate, de la cele standard la cele de înaltă securitate, cu sisteme anti-rupere, anti-smulgere și anti-lovire. Înainte de achiziție, acordă atenție dimensiunii cilindrului de ușă și compatibilității acestuia cu sistemul de închidere al ușii tale. 

În concluzie:

Prin urmare, de corectitudinea instalării depinde buna funcționare a ușii. În primul rând, verifică ca ușa cumpărată să nu aibă erori de fabricare, caz în care montajul ar avea din start de suferit. Apoi, inspectează cu atenție golul de zid, care trebuie să fie drept și să aibă câțiva centimetri în plus față de ușă, pentru ca aceasta să poată fi fixată cu spumă poliuretanică. 

Reține că un lucru important atunci când montezi o ușă este să verifici constant verticalitatea, perpendicularitatea și paralelismul acesteia. Nu în ultimul rând, nu face rabat la calitate atunci când alegi elementele de feronerie, deoarece cu ajutorul lor poți prelungi durata de viață a ușilor. De exemplu, balamalele asigură stabilitatea si rezistența ușilor, permițându-le să se deschidă și să se închidă în mod repetat fără a se deteriora. Echipa de specialiști Meesenburg îți stă la dispoziție pentru a te ajuta să faci cele mai bune alegeri în materie de feronerie. Ai întrebări? Contactează-ne telefonic (0722581355), pe email ([email protected]) sau scrie-ne în chat-ul disponibil pe site.