Menu

Acasa

Acasa

Cum alegi cel mai bun mâner de ușă: 5 criterii importante

În: Accesorii usi Data:

Deși pare un element nesemnificativ la prima vedere, mânerul de ușă joacă un important rol practic. Acesta permite închiderea și deschiderea ușilor, facilitând astfel accesul în locuință și în încăperile acesteia. De asemenea, mânerul ușii trebuie privit și ca element decorativ, aspectul estetic fiind un alt detaliu caracteristic acestui accesoriu.

Pentru a alege un mâner potrivit din punct de vedere practic și estetic, există câteva criterii importante de luat în considerare, pe care ți le prezentăm în detaliu pe parcursul acestui articol.

Tipul de ușă pentru care ai nevoie de mâner

Acesta este primul detaliu de la care se pleacă în alegerea unui mâner, stabilind mai întâi dacă ai nevoie de el pentru o ușă de acces în locuință sau pentru ușile din interior. În primul caz, alegerea trebuie să se îndrepte către un mâner pentru uși de exterior, în timp ce pentru încăperi ai nevoie de mânere de uși de interior.

Trebuie să ții cont apoi și de materialul din care este realizată ușa, dimensiunile acesteia, greutatea, dar și designul. O regulă estetică cere ca mânerele să nu aibă aceeași culoare cu ușa, iar materialul și designul să fie în ton cu stilul de amenajare a locuinței.

Pentru ușile masive, sunt recomandate mânere mai mari, din materiale rezistente, pentru a putea fi manevrate cu ușurință și a nu risca să se rupă din cauza greutății ușii. De asemenea, în acest caz ar fi util și un amortizor de ușă, care ar face-o mai ușor manevrabilă.

Tipul de mâner

În funcție de modul de acționare, mânerele pentru uși se împart în trei categorii, respectiv mânerele de ușă tip clanță, cele tip buton și mânerele de tragere.

Mânerele cu clanță sunt cele mai cunoscute, având o formă alungită și fiind acționate prin apăsare. Acestea sunt potrivite pentru orice fel de uși, fie că vorbim de uși de exterior sau de interior. Mânerele tip buton au formă rotundă și se acționează prin rotirea într-o parte, putând fi montate fie pe o singură parte a ușii, fie pe ambele.

În ceea ce privește mânerele de tragere, acestea sunt potrivite doar pentru ușile acces în imobile - cum ar fi ușa de la bloc – fiind mânere fixe, care nu acționează niciun fel de mecanism, ci se folosesc doar pentru a trage sau împinge ușa.

Tipul plăcuței de montaj

Dacă te întrebi cum se montează mânerele de uși, trebuie să știi că acestea se fixează pe niște plăcuțe menite să mascheze elementele de prindere. Acestea se numesc plăcuțe de montaj, iar în funcție de forma lor pot fi de două tipuri.

Astfel, poți opta pentru niște mânere cu plăcuțe șlid, care au formă alungită și se montează pe verticală, cu sau fără orificiu pentru încuietoare. Evident că în cazul unei uși de acces în locuință, odată cu mânerul trebuie să alegi și o broască de ușă, iar plăcuța de montaj trebuie să fie prevăzută cu gaură pentru încuietoarea acesteia.

Există și plăcuțe de montaj tip rozetă, care au formă rotundă și dimensiuni mai mici, fiind fixate la baza mânerului.

Direcția de deschidere a ușilor

Atunci când cauți un mâner, este esențial să știi în ce parte de deschide, ușa pentru a alege accesoriul potrivit. În funcție de acest detaliu, mânerele de ușă pot fi cu blocare pe stânga – pentru ușile care se deschid spre stânga - sau cu blocare pe dreapta – pentru ușile cu deschidere spre dreapta. Stabilirea direcției de deschidere a ușii se face simplu, ținând cont de mâna pe care o folosești pentru această operațiune. Astfel, ușile acționate cu mâna stângă se deschid în aceeași direcție, iar cele acționate cu dreapta se deschid spre dreapta.

În cazul în care locuința este doar în fază de proiect, iar ușile încă nu au fost montate, poți afla acest detaliu studiind planul construcției. În schițele tehnice, ușile sunt marcate sub forma unei linii perpendiculare pe zid, în dreptul căreia se află un arc de cerc cu o săgeată la unul din capete, indicând direcția de deschidere.

Materialul de fabricație

Mânerele sunt elementele cele mai supuse uzurii din componența unei uși, de aceea trebuie să fie adaptate unei utilizări intense. Cel mai important în acest sens este materialul din care sunt realizate, fiind preferat metalul și plasticul.

Mânerele metalice pot fi din aluminiu, alamă sau oțel inoxidabil, acestea fiind mai solide decât cele din plastic. Mânerele din aluminiu nu sunt afectate de umezeală și transpirația de pe mâini, astfel că rezistența la coroziune este unul din principalele avantaje.

Cele din alamă sunt acoperite de un strat protector care le face la fel de rezistente la coroziune, însă dacă acest strat este afectat de diferite substanțe de curățare, va slăbi și gradul de protecție. Mânerele din oțel inoxidabil nu au nevoie de strat de protecție pentru a rezista coroziunii și acțiunii diferitelor substanțe, având o durată de utilizare îndelungată.

De cealaltă parte, mânerele din plastic nu sunt afectate în niciun fel de umiditate și sunt mai rezistente la acțiunea substanțelor chimice, dar se pot rupe mai ușor, în comparație cu cele metalice.

Acestea sunt criteriile care trebuie să primeze în alegerea celui mai bun mâner pentru ușă, însă nu trebuie să desconsideri nici detaliile estetice, care le completează pe cele tehnice, descrise de noi.