Până la 25% reducere la produse selectate pentru renovare. Descoperă ofertele speciale!

Menu

Acasa

Acasa

Instrucțiuni de reglare a ferestrelor din termopan

În: Feronerie Data:

Există situații în care poți observa o poziție neobișnuită a ferestrelor de termopan, un spațiu care rămâne deschis într-o latură a acestora sau, pe timp de iarnă, poți simți un aer rece care pătrunde în încăpere.

Reglarea ferestrelor din termopan nu se face doar cu ajutorul persoanelor specializate, ci și de unul singur. Ba mai mult, verificarea și reglarea termopanelor în mod regulat, te poate ajuta să eviți intervenția unei echipe de specialiști.

Iată ce trebuie să faci pentru a rezolva problemele de feronerie din casă și pentru a verifica starea ferestrelor din termopan:

Identifică problema principală

Înainte de a te apuca de treabă, îți recomandăm să acorzi atenție problemei și sursei acesteia. Inspectează mânerul geamului termopan pentru a putea determina dacă problema vine de la acesta sau de la balamalele de închidere.

În cazul în care ai probleme la mânerul ferestrei termopan, acesta poate să se învârtă în gol, să nu acționeze pozițiile specifice de rabatare, deschidere și închidere. În acest fel poți determina dacă trebuie să cumperi un mâner de geam termopan nou.

Alte probleme ale elementelor de feronerie de termopan pot fi legate de poziția acestora. Mai exact, fereastra poate rămâne înclinată în stânga sau în dreapta când este rabatată sau deschisă.

De asemenea, aceasta poate să nu se închidă sau să se blocheze constant. Geamul termopan poate avea probleme care nu sunt atât de evidente, precum etanșarea defectuoasă. În acest caz poți simți curenți de aer sau imposibilitatea păstrării temperaturii constante în casă.

Cel puțin o dată pe an, înainte de începerea sezonului rece, geamurile termopane pot fi verificate și reglate pentru a evita problemele care îți ridică probleme în cele mai neplăcute momente.

Care sunt elementele ferestrelor din termopan?

O cunoștință de bază a elementelor ferestrelor din termopan este necesară pentru a putea efectua reglarea acestora cât mai corect. Iată care sunt acestea:

Mânerul - Mânerul geamului termopan acționează, prin rotirea acestuia, fiecare poziție a acestuia. Fie că este vorba despre geamuri sau uși de balcon, pot apărea defecțiuni la mâner datorită frecvenței cu care este utilizat și a uzurii rezultate.

  • Rulmentul inferior al balamalei - În partea opusă a mânerului, în zona inferioară, se regăsește rulmentul inferior, pe partea balamalei
  • Rulmentul superior al brațului de susținere - Rulmentul superior se află pe partea balamalei, deasupra rulmentului inferior
  • Pini de blocare

În funcție de tipul ferestrei din termopan de care dispui, pinii de blocare se pot afla pe partea de deschidere sau pe părți diferite în cazul ferestrelor cu rame de siguranță.

Reglarea ferestrei din termopan "lăsate"

Expresia „fereastra lăsată” se referă la poziția pe care fereastra din termopan o poate avea atunci când partea inferioară se lasă și întreaga fereastră are o poziție strâmbă. Pentru a regla această problemă trebuie să strângi șurubul superior al balamalei inferioare cu o cheie de 4 milimetri. Poți încerca acest pas și prin strângerea șurubului balamalei de sus, mai ales dacă poziția rămâne una neobișnuită după reglarea părții inferioare.

Reglarea ferestrei din termopan care se blochează

O fereastră care se blochează poate deveni chiar periculoasă în cazul în care locuiești singur sau ai copii. De aceea, reglarea ferestrei poate fi o soluție dacă problema nu vine de la mânerul acesteia. Rotește alternativ, pe orizontală, șuruburile din colțul inferior și din brațul de susținere.

Rotirea șuruburilor din brațul de susținere în sensul acelor de ceasornic și a șurubului din colț invers, fereastra se mișcă lateral spre balamale. Dacă rotești în sensul opul, ușa se va deplasa spre mâner. Verifică dacă fereastra din termopan se deschide normal și ajustează șuruburile dacă le-ai strâns prea mult.

Reglarea presiunii de etanșare

După cum menționam mai sus, în timp ferestrele din termopan pot avea probleme de etanșare a elementelor de feronerie. Acest lucru poate fi reglat cu ușurință. Presiunea poate fi prea mică sau prea mare, în funcție de ușurința sau greutatea la închidere-deschidere.

Identifică pinii de blocare din partea de deschidere a ferestrei din termopan. Strânge la ¼ tura bumbilor de pe toc până când observi o etanșare corectă la închiderea ferestrei.
Reglarea ferestrelor din termopan care funcționează greu. Mișcările greoaie ale ferestrelor din termopan pot fi rezolvate prin câteva metode simple. Unge piesele care se mișcă odată ce acționezi mânerul cu un spray sau o soluție de degresare.

Reglarea sistemului oscilobatant

Ferestrele din termopan oscilobatant, sau care se rabatează, au un sistem care se poate defecta în timp. Poți observa că atunci când batezi fearastra din termopan aceasta ori se deschide pe o parte sau rămâne prinsă doar de un colț inferior.

Reglarea se face prin strângerea bulbului de pe marginea ferestrei cu o cheie sau un patent.

De asemenea, dacă presiunea de etanșare este scăzută și reglarea ferestrei din termopan nu rezolvă problema, alege o nouă garnitură pentru elementele de feronerie. Dacă fereastra sau ușa din termopan nu a fost reglată de mult timp, garnitura poate fi uzată sau degradată.

Dacă mânerul de la geamul termopan nu se închide bine, la Meesenburg ai o gamă variată de mânere pentru ferestre din care poți alege.