Menu

Acasa

Acasa

Ghid de alegere și instalare corectă a mânerelor pentru ferestre

În: Feronerie Data:

Mânerele pentru ferestre reprezintă elementele cu ajutorul cărora se realizează închiderea, respectiv deschiderea ferestrelor. Pentru ca procesul de montaj să fie fluid și eficient, mânerele ar trebui să fie alese având în vedere câteva caracteristici speciale, despre care vom discuta în acest material.

În plus, vom vorbi și despre modul corect de instalare a mânerelor, pentru ca ferestrele să poată funcționa în mod corect.

Cum se aleg mânerele pentru ferestre?

Dacă vorbim despre tâmplărie PVC, iar în unele cazuri chiar și despre alte tipuri de tâmplărie, vom constata faptul că sistemele de închidere sunt relativ similare. Dintre toate elementele de închidere, mânerele de fereastră prezintă cele mai mari similitudini, iar acest lucru ajută în vedere alegerii. Există câteva criterii speciale după care se face alegerea mânerelor pentru ferestre și anume:

Alegerea mânerelor în funcție de pătratul de prindere

Tija metalica care intră în tâmplărie se numește "pătrat". Aceasta acționează feronerie permițând ferestrei să se închidă și să se deschidă. Oscilobatoarea este activată tot de această tija pătrată a mânerului. Este important să schimbați mânerul existent cu unul cu o lungime similară. Lungimile de 37 de mm și de 43 de mm sunt cele mai populare. Tâmplăriile subțiri și mai vechi necesită un o tijă de tip "pătrat" mai scurtă.

Alegerea mânerelor în funcție de culoarea tâmplăriei

Tâmplăria este cel mai adesea achiziționată în raport cu cerințele estetice pe care le ridică glafurile și parchetul. Toate aceste elemente ar trebui să aibă o nuanță asemănătoare, iar în cele din urmă nici mânerele nu ar trebui să iasă din tipar. Astfel, este nevoie să fie alese mânerele în culori similare tâmplăriei, care să nu facă notă discordantă cu acestea.

Din fericire există o multitudine de modele din care se pot alege mânerele potrivite, de la alb la bej, maro sau negru. De asemenea, mânerele cromate, strălucitoare, pot transforma elementele de închidere, conferindu-le eleganță și stil.

Alegerea mânerelor în funcție de tipul lor

Chiar și din acest punct de vedere variantele sunt deosebit de ofertante. Dincolo de mânerele clasice, pe care le cunoaștem deja, în prezent există o multitudine de modele de mânere moderne, care schimbă aspectul camerelor. Se pot alege mânere pătrate sau mânere pentru ferestre cu cheie, mânere cu tijă sau pătrat variabil. Fiecare dintre aceste tipuri de mânere au la bază sisteme integrate de protecție, care să nu permită forțarea, oferind siguranță și protecție locuinței (eg. Secuforte).

Alegerea mânerelor în funcție de materialul din care sunt realizate

Mânerele pentru ferestre sunt în general realizate din aluminiu, însă există și modele realizate din oțel-inox. În funcție de material crește și rezistența produselor, acest lucru fiind important în contextul uzurii zilnice. Mânerele sunt elemente utilizate zilnic, iar din acest motiv este nevoie de mânere rezistente, cu ajutorul cărora să se poată realiza închiderea eficientă a elementelor.

Alegerea mânerelor în funcție de sistemele de protecție

Unele tipuri de mânere au integrate sisteme speciale de protecție, cu ajutorul cărora să fie prevenită intrarea prin efracție - Secuforte. Unele sisteme nu permit deloc deschiderea ferestrelor din exterior și blochează în totalitate, printr-o serie de clicuri, închiderea. Aceste tipuri de mânere sunt potrivite mai ales în cazul locuințelor aflate la nivel interior, cum ar fi parterul sau demisolurile, zone complet expuse pericolelor.

Alegerea mânerelor în funcție de tipul tâmplărie

Tâmplăria pentru ferestre poate fi realizată din PVC, din aluminiu sau din lemn. Pentru fiecare dintre aceste tipuri de tâmplărie există mânere care să completeze ansamblul de închidere de la nivelul golului pentru fereastra. De asemenea, trebuie luate în calcul și mânerele pentru uși și ferestre de balcon, acestea fiind o categorie specială de mânere, care poate necesita ajutor specializat pentru montaj. Este important să aveți o imagine de ansamblu a accesoriilor care urmează să fie montate. Nu veți dori să aveți mai multe culori, finisaje și stiluri de mânere sau accesorii pentru ca design-ul încăperii per ansamblu poate fi alterat.

Cum se face instalarea mânerelor pentru ferestre?

Ferestrele sunt în general privite ca spații vitrate care permit aerisirea și iluminarea naturală a camerelor. Dincolo de acest lucru însă, ferestrele pot fi căi de acces, mai ales în ochii infractorilor. Pentru a te bucura de siguranță este nevoie să fie alese în mod corect elementele de fereastră (feronerie, tâmplărie, foi de geam, mânere) și este nevoie de o instalare corectă.

Montajul mânerelor nu necesită neapărat o firmă specializată care să se ocupe de lucrări, pentru că în unele situații acesta poate fi realizat în regie proprie. Totuși, se recomandă un minim de experiență, iar în completarea acesteia, sunt necesare scule și dispozitive pentru montaj. Sculele de mână necesare pentru montaj sunt: bormașină, clește, șurubelniță și șubler. Pe lângă acestea, vei avea nevoie și de mânerul potrivit, ales în funcție de dimensionare.

Dimensionarea se face măsurând exact suprafața alocată mânerului și determinând tipul închiderii ferestrelor. În plus, cea mai mare parte a mânerelor sunt livrate cu șuruburi de fixare, astfel că montajul se realizează cu ușurință. Astfel, mânerul este poziționat la nivelul geamului și pozat pur și simplu cu ajutorul șuruburilor.

De cele mai multe ori pentru funcționarea unor sisteme ample este nevoie de lucruri mici. Mânerele reprezintă accesorii mici, dar esențiale, de care au nevoie ferestrele pentru a funcționa în mod eficient. Ele reprezintă atât soluția pentru o estetică specială a geamurilor, cât și una pentru o funcționalitate perfectă. În plus, mânerele reprezintă un plus de siguranță și protecție, care asigură suprafețele vitrate și care oferă utilizatorilor locuințelor confort.

Alegerea mânerelor pentru ferestre trebuie să aibă caracteristicile despre care am discutat în acest material. În plus, pentru ca ferestrele să funcționeze în mod corect, este nevoie de un montaj realizat în mod corect, în funcție de caracteristicile fiecărui tip de mâner în parte.

În oferta magazinului nostru vei găsi o gamă amplă de mânere pentru uși și ferestre, dar și alte elemente de feronerie sau scule de mână necesare etapelor de montaj. Alege ceea ce ți se potrivește sau cere-ne sfatul dacă ai nevoie de informații suplimentare despre produsele pe care ți le oferim.