Menu

Acasa

Acasa

Înlocuirea corectă a unui geam de termopan spart: tot ce trebuie să știi

În: Feronerie Data:

Geamurile termopan sunt concepute să ofere izolare termică și fonică superioară, dar, ca orice material, pot fi vulnerabile în anumite condiții, astfel că se pot sparge. Diferențele mari de temperatură între interiorul și exteriorul geamului pot crea tensiuni termice care să-l facă să se spargă. De exemplu, într-o zi foarte friguroasă, prezența unei surse de căldură foarte aproape de geam, ca de exemplu un radiator, poate cauza spargerea. Desigur, impactul cu obiecte dure poate duce de asemenea la spargerea geamului termopan. Mai există situația în care fereastra termopan nu este montată corect în ramă și apar tensiuni mecanice care în timp conduc la fisurarea sau spargerea geamului. 

Indiferent de modul în care s-a spart geamul tău termopan, este o situație neplăcută pe care o poți rezolva tu însuți dacă ai cunoștințele necesare. Astfel, în acest articol ne-am propus să îți oferim informațiile de bază pentru a te ajuta să înțelegi cum să procedezi cu înlocuirea geamului termopan spart. Vom detalia pașii principali și anume demontarea geamului vechi, pregătirea ramei și montarea corectă a noii sticle. Fă-ți timp în program, ai un nou proiect de dus la îndeplinire!

Evaluarea situației

Înainte de a te apuca să înlocuiești geamul termopan spart, este esențial să faci o evaluare amănunțită a situației, lucru care te va ajuta să identifici și alte componente care ar trebui înlocuite, cum ar fi mânerul. Dacă este uzat, ai oportunitatea să îl înlocuiești acum, odată cu sticla. Găsești mâner pentru geam termopan în magazinul online Meesenburg. Îl livrăm în cel mai scurt timp la tine acasă. Te invităm să afli mai multe din rândurile de mai jos!

  • Identificarea tipului de geam: există geam termopan care este alcătuit din două foi de sticlă separate de o ramă metalică, spațiul dintre cele doua foi fiind umplut cu aer sau cu un gaz inert ce ajută la etanșare; și există geam tripan alcătuit din trei foi de sticlă; așadar, în cazul în care dorești o versiune mai bună pentru sticla ferestrei tale, cu performanțe energetice superioare, acum este un moment propice pentru această achiziție; despre o comparație între tripan și termopan poți citi într-un alt articol; în plus, află și despre tratamentele speciale pe care le poate avea sticla unei ferestre termopan (protecție împotriva razelor UV, anticondens);
  • Inspectarea ramei (profilul PVC): verifică dacă rama ferestrei este în stare bună și nu prezintă deformări, fisuri sau alte daune care ar putea afecta integritatea noii sticle; un profil PVC care s-a deformat sau care este deteriorat poate pune presiune inegală pe panourile de sticlă, crescând riscul de spargere; totodată, o ramă compromisă poate duce la probleme pe termen lung, precum infiltrări de aer sau apă și bineînțeles scăderea nivelului de eficiență termică; dacă te confrunți cu o ramă deteriorată, înseamnă că va fi nevoie să înlocuiești complet geamul, nu doar sticla lui; 
  • Verificarea mânerului: un rol semnificativ pentru funcționarea corespunzătoare a ferestrei îl are mânerul; dacă observi că funcționează greu, îți recomandăm să-l înlocuiești; este o intervenție simplă, dar care îmbunătățește semnificativ performanța generală a ferestrei și îi prelungește durata de viață; într-un alt articol de blog am prezentat informații detaliate despre cum să schimbi mânerul ferestrei;
  • Măsurarea geamului: pentru a putea comanda o sticlă nouă care s-o înlocuiască pe cea spartă, va trebui să faci niște măsurători precise. Așadar, măsoară dimensiunile geamului vechi, lățimea și înălțimea, pentru ca noua sticlă să se potrivească perfect în rama existentă. De asemenea, este important să verifici și grosimea geamului, deoarece diferitele grosimi oferă niveluri variate de izolare termică și acustică. Pentru precizie maximă, folosește o ruletă metalică și ia măsurătorile de mai multe ori, ca să fii sigur de corectitudinea lor. Notează-ți dimensiunile în milimetri pentru a evita orice confuzie atunci când plasezi comanda. 

Demontarea geamului spart

Demontarea geamului spart a unei ferestre termopan trebuie realizată cu atenție pentru a evita accidentele și pentru a pregăti corect cadrul pentru noua sticlă. Iată pașii detaliați!

  • Purtarea echipamentului de protecție: îmbracă echipament de protecție adecvat - ochelari de protecție, mănuși groase pentru a te proteja de cioburi;
  • Pregătirea locului de lucru: asigură-te că zona de lucru este liberă, că nu există obiecte care ar putea îngreuna accesul sau care ar putea fi deteriorate. Pregătește-ți uneltele necesare și protejează podeaua cu o pânză sau un material rezistent;
  • Îndepărtarea sticlei: la majoritatea ferestrelor termopan, sticla este fixată în baghete speciale care se prind pe toc prin intermediul unui set de cleme sau garnituri de plastic, ce pot fi îndepărtate cu un cuțit de tâmplărie. Cu atenție, începe să scoți aceste garnituri, începând de la un colț și continuând pe toată lungimea ramei. Odată ce garniturile au fost îndepărtate, sticla ar trebui să fie liberă în ramă. În funcție de dimensiunea și greutatea geamului, poate fi necesar ajutorul unei alte persoane pentru a-l scoate în siguranță. Ridică sticla cu grijă, evitând zonele unde este spartă pentru a preveni accidentele.
  • Curățarea cadrului: elimină orice resturi de silicon sau alte materiale adezive folosite anterior, care au rămas pe profilul PVC. Poți folosi o spatulă sau un cuțit de tâmplărie pentru a răzui aceste materiale cu grijă. După îndepărtarea materialelor vechi, curăță bine cadrul folosind un detergent blând și apă caldă. Foarte important, nu folosi soluții de curățare abrazive, pentru a nu deteriora suprafața PVC-ului. O perie cu peri moi poate fi utilă pentru a ajunge în colțuri și alte zone greu accesibile. Asigură-te că îndepărtezi orice urmă de praf, murdărie sau grăsime. Atunci când te afli în acestă etapă, ține cont și de cum trebuie întreținută feroneria ferestrelor din termopan.

 

Montarea geamului nou 

Odată achiziționată sticla pentru geamul termopan, ea va trebui fixată cu grijă în rama existentă. Verifică încă o dată ca profilul PVC să fie curat și uscat. Umiditatea afectează aderența materialelor de etanșare și, pe termen lung, poate contribui la dezvoltarea mucegaiului sau a ruginii. De aceea, este bine ca prima dată să mai faci o verificare atentă a ramei, pentru a te asigura că este pregătită să primească noua sticlă. 

  • Verificarea etanșeității - înainte de a monta sticla nouă, uită-te la garniturile de etanșare și, dacă sunt deteriorate înlocuiește-le. Garniturile asigură etanșeitatea geamului și previn intrarea apei sau a curentului de aer. Așază garniturile corect, fără să le întinzi excesiv.
  • Inserarea sticlei - ridică geamul nou și poziționează-l cu atenție în cadru. Este important să manevrezi sticla cu grijă pentru a evita orice impact care ar putea să-l spargă. Asigură-te că geamul este perfect aliniat cu rama și că nu are urme de praf sau amprente. Odată ce geamul este poziționat corect, folosește clemele sau garniturile specifice pentru a-l fixa în cadru. În funcție de tipul ferestrei, acestea pot fi inserate manual sau cu ajutorul unor unelte simple. Apasă ferm, dar delicat, pentru a asigura o fixare sigură. Spațiul dintre geam și rama ferestrei trebuie să fie bine etanșat pentru o bună izolare.

Verificarea finală: Inspectează atent garniturile de etanșare și spațiul dintre geam și rama ferestrei. Verifică dacă există vreun spațiu prin care ar putea trece aerul sau apa. Deschide și închide fereastra pentru a vedea dacă funcționează ușor. Uită-te și la mâner, să fie fixat ferm.

Scopul geamului termopan este de a crește confortul și eficiența energetică a locuinței. Prin urmare, este important ca întregul proces de înlocuire a geamului termopan spart să fie făcut cu un maxim de atenție și în condițiile în care deții cunoștințe specifice. În caz contrar, nu ezita să soliciți ajutorul unui specialist în domeniu.

Pentru înlocuirea oricăror piese de feronerie ale geamului tău termopan, navighează pe paginile magazinului nostru online, Meesenburg. Găsești produse de top la prețuri corecte. În plus, specialiștii noștri îți oferă gratuit consiliere tehnică de specialitate. Ai o întrebare? Sună la numărul de telefon: 0722 581 355!