Menu

Acasa

Acasa

Comparație între tripan vs. termopan - avantaje și dezavantaje

În: Categorie Blog: Feronerie | Meesenburg.ro Data:

Îți dorești ce este mai bun pentru casa ta și fiindcă geamurile au un rol semnificativ în ceea ce privește confortul, este firesc să cauți produse de cea mai bună calitate. Știm că pierderile de căldură se fac și prin ferestrele care nu sunt etanșe sau care nu au un coeficient potrivit de transmisie termică.

Probabil te afli în căutarea unor geamuri de nivel înalt pentru locuința ta, care să-ți aducă costuri mai mici pentru energie, dar care să te ferească și de zgomotele de afară. Astfel, te întrebi ce diferențe sunt între tripan și termopan. Ceea ce trebuie să reții este că pentru un produs final de top, este nevoie și de o feronerie de calitate. Mulți dintre noi ne gândim la tâmplărie și pierdem din vizor toate acele elemente care pun în funcțiune sistemul de închidere și deschidere, adică feroneria (compusă din mecanisme, mâner, balamale, garnituri, șuruburi ș.a.).

În acest articol îți vom oferi informațiile necesare pentru ca tu să faci achiziția în cunoștință de cauză. Această alegere este una importantă, deoarece geamurile reprezintă un element esențial al unei case, având un impact semnificativ asupra izolației termice, a eficienței energetice și a confortului interior.

Tripan și termopan - definiții 

Atunci când este nevoie să alegem geamurile pentru casa noastră, se fac prezente două opțiuni populare: termopanul și tripanul. Ce este fiecare dintre aceste geamuri, care sunt avantajele, dezavantajele și diferențele, află în rândurile de mai jos.

Ce este geamul tripan?

Tripanul reprezintă un tip de geam format din trei foi de sticlă, separate de două spații umplute cu gaz. Acest model de geam a fost creat pentru a îmbunătăți izolarea termică și fonică a ferestrelor și ușilor. 

Funcționarea geamului tripan se bazează pe principiul creării unui spațiu izolant între straturile de sticlă. Acest spațiu previne pierderea de căldură și permite o mai bună izolare fonică. Gazele utilizate între straturile de sticlă au rolul de a îmbunătăți izolarea termică, deoarece au o conductivitate termică mai mică decât aerul. De asemenea, ele previn formarea condensului în interiorul geamului și îmbunătățesc eficiența energetică a ferestrelor.

Ce este geamul termopan?

Geamul termopan este o soluție modernă și eficientă pentru izolarea termică și fonică a clădirilor. Acesta constă în două foi de sticlă separate de un strat de aer sau gaz. Acest strat are rolul de a îmbunătăți izolarea termică a geamului. De obicei, se folosește gazul argon, care este incolor, inodor și non-toxic. Marginile straturilor sunt sigilate pentru a preveni scurgerea gazului și intrarea umidității.
 
Funcționarea geamului termopan se bazează pe principiul izolației termice. Stratul de aer sau gaz dintre foile de sticlă acționează ca o barieră termică, împiedicând transferul de căldură și frig între interiorul și exteriorul clădirii. Astfel, geamul termopan contribuie la menținerea unei temperaturi constante în interior și la reducerea costurilor de încălzire și climatizare.

Comparație între tripan și termopan - avantaje și dezavantaje

Structura și compoziția: Un geam tripan este format din trei foi de sticlă separate de două straturi de gaz, în timp ce un geam termopan are două foi de sticlă și un singur strat de gaz. Această diferență de structură influențează performanțele geamurilor în ceea ce privește izolarea termică și fonică. Geamurile tripan oferă o izolare termică și fonică superioară datorită stratului suplimentar de sticlă și a gazului între straturi. Acest strat de gaz acționează ca un izolator suplimentar, reducând transferul de căldură și zgomot între interior și exterior.

Eficiență energetică: Ambele tipuri de geamuri, tripan și termopan, sunt eficiente din punct de vedere energetic. Cu toate acestea, geamul tripan are o performanță mai bună datorită stratului suplimentar de sticlă și gazului între straturi. Acest lucru conduce la o izolare termică mai bună și la reducerea pierderilor de căldură. Astfel, utilizarea geamurilor tripan poate duce la economii semnificative pe termen lung în ceea ce privește costurile cu încălzirea și răcirea locuinței.

Durabilitate și întreținere: Deși geamul tripan poate fi mai durabil datorită structurii sale, este posibil să necesite mai multă întreținere decât un geam termopan. În ambele cazuri însă este nevoie să cureți geamurile în mod regulat. Tâmplăria poate fi curățată de praf și de murdăria cauzată de ploaie cu soluții de uz casnic și apă caldă. Garniturile ferestrelor trebuie curățate cu apă curată, iar piesele mobile de feronerie se recomandă a fi lubrifiate cel puțin o dată pe an.

Costuri: Geamurile tripan sunt, în general, mai costisitoare decât cele termopan, atât în ceea ce privește costurile inițiale de achiziție și instalare, cât și costurile pe termen lung cu întreținerea. Cu toate acestea, geamurile tripan pot oferi economii semnificative pe termen lung datorită eficienței energetice superioare, care poate reduce costurile cu încălzirea și răcirea locuinței.

Cum faci alegerea?

În primul rând, trebuie să te gândești la nevoile specifice. Dacă locuiești într-o zonă liniștită și îți dorești o izolare termică bună, geamurile termopan pot fi potrivite. În cazul în care casa ta este expusă unui nivel ridicat de zgomot exterior, se află lângă o stradă aglomerată sau în apropierea unui aeroport, geamurile tripan pot fi o alegere mai bună. Ele oferă o izolare fonică superioară datorită structurii cu mai multe straturi de sticlă. 

Acordă atenție și feroneriei, pentru că are și ea rol de izolare termică și fonică. Atât în cazul ferestrelor, cât și în cel al ușilor, elementele de feronerie nu trebuie să se potrivească doar estetic, ci să asigure izolarea și etanșeitatea. Pe site-ul Meesenburg găsești componente de feronerie, mânere sau balamale pentru termopan.  

În al doilea rând, este important să înțelegi caracteristicile fiecărui tip de geam. Geamurile tripan sunt alcătuite din trei foi de sticlă separate de două straturi de aer sau gaz inert. Acest design unic ajută la reducerea transferului de căldură și zgomot. Pe de altă parte, geamurile termopan sunt formate din două foi de sticlă separate de un strat de aer sau gaz, oferind o izolare termică și fonică superioară față de geamurile simple.

În al treilea rând, evaluează costurile pe termen lung. Chiar dacă geamurile tripan pot avea un cost inițial mai mare, cu ajutorul lor poți economisi bani pe termen lung datorită eficienței energetice superioare. Izolarea termică mai bună poate reduce costurile de încălzire și răcire a locuinței în timp.

În final, înainte de a lua o decizie finală, este recomandat să te consulți cu un profesionist. Un expert în domeniu îți va oferi sfaturi personalizate.

Despre feronerie:

Indiferent că alegi tripan sau termopan, feroneria de calitate are un rol important. Pentru ambele tipuri de geamuri, feroneria bine concepută și durabilă este esențială pentru funcționalitatea și siguranța lor pe termen lung. 

Un element esențial al feroneriei îl reprezintă mânerele. Ele trebuie să ofere o utilizare ușoară și o bună rezistență la uzură odată cu trecerea timpului. Mânerele ergonomice și estetice, pe lângă faptul că facilitează deschiderea și închiderea ușoară a geamurilor, contribuie și la aspectul general al ferestrei. Ele pot adăuga un element de eleganță și personalitate în decorul interior sau exterior al casei. Găsești cele mai bune mânere de fereastră pe site-ul nostru. 

O feronerie de calitate înseamnă pe lângă închiderea ermetică și siguranță împotriva tentativelor de efracție. Dacă îți dorești o protecție sporită, poți beneficia de sisteme avansate de închidere și blocare. De asemenea, feroneria contribuie la izolația termică și fonică, asigurând în interiorul locuinței un mediu sigur și confortabil. Astfel, feroneria de înaltă calitate reprezintă o investiție valoroasă și poate prelungi durabilitatea și performanța geamurilor tripan și termopan.

Alegerea între tripan și termopan depinde de nevoile, bugetul și preferințele individuale ale fiecăruia. Fie că este vorba despre eficiență energetică, izolare termică și acustică, costuri sau durabilitate, fiecare tip de geam are caracteristicile sale. Și, nu în ultimul rând, ține cont de elementele de feronerie care garantează confortul și siguranța. Pentru răspunsuri la întrebări despre toate aceste accesorii ale termopanelor care pun în funcțiune sistemul de închidere și deschidere, îți stau la dispoziție specialiștii Meesenburg. Contactează-ne pentru orice informații suplimentare!

Comentarii

Lasă un comentariu