Menu

Acasa

Acasa

Cum se reglează ferestrele pentru o funcționare optimă și o durată de viață prelungită?

În: Feronerie Data:

Poveștile din popor spun că sunt reglaje de primăvara și reglaje de toamna.

Este adevărat că ferestrele sunt realizate din materiale care supuse intemperiilor se dilata sau se contracta, dar o fereastra realizata “ca la carte” nu va avea de suferit odată cu schimbarea anotimpurilor.

Ferestrele au din construcție găuri cu rol de ventilație pentru camerele exterioare ale profilelor, aceste găuri au rolul de a ventila și de a diminua dilatările și contracțiile materialelor din care sunt realizate ferestrele termopan.

Cu timpul trebuie intervenit asupra reglajelor ferestrelor și ale ușilor, trecerea timpului face că garniturile de etanșare să-și piardă din proprietățile de elasticitate și acestea devenind rigide se vă reduce din etanșare.

Acționarea asupra reglajelor ajustează etanșarea, apropie cerceveaua de toc și poate aduce în plan o cercevea care se poate descentra din toc cu trecerea timpului. Acționarea asupra punctelor de reglaj aflate pe punctele de închidere ale ferestrei face că cerceveaua să se aproprie de toc.

De ce este important să reglezi geamurile termopan?

Reglarea geamurilor termopan oferă următoarele avantaje:

  • diminuarea pierderilor de căldură, rezultă îmbunătățirea confortului termic în locuință și o economie a plății facturilor;
  • reducerea zgomotului din exterior, asigurându-se astfel o atmosferă liniștită și fără perturbări în interiorul casei;
  • prevenirea infiltrării apei și a formării condensului;
  • lipsa formării de gheață în sezonul rece;
  • prelungirea duratei de viață a geamurilor termopan;

Reglarea geamurilor termopan este un lucru ușor, care nu-ți va consuma timp. Reține însă că necesită atenție și cunoștintele necesare. Pentru a afla ce trebuie să faci, te invităm să citești articolul nostru de blog: Cum să reglezi corect geamurile termopan? 3 pași simpli pentru orice meșter.

Despre reglarea ferestrelor termopan:

Ferestrele se pot regla din câteva puncte cum ar fi:

  • punctele de închidere aflate pe feroneria de pe cercevea: cremon, colțari, placă foarfeca și prelungitoare închidere spate, aceste reglaje fac aproprierea cercevelei de toc.
  • balamaua inferioară de pe cercevea permite doua reglaje - unul face aproprierea cercevelei de toc, în colțul acesta nu ajunge feroneria și din această cauză trebuie să ajustam din balalama presiunea pe garnitura a cercevelei, iar al doilea reglaj aflat pe acesta balama ridică sau lasă cerceveaua în zona acetei balamale
  • corecția de pe semibalamaua inferioară de toc are de asemenea o acțiune stânga-dreapta asupra cercevelei, cu acest reglaj ridica sau lasă jos cerceveaua, după necesitate.
  • reglajul de pe placa foarfeca sau de pe balamaua superioară simpla - deschiderea are o acțiune stânga-dreapta asupra cercevelei
  • reglajul de pe lagărul toc, acest lagăr are reglaj pe el doar în cazurile speciale și anume la ferestre cu forme boltate sau trapez, în aceste cazuri aparte este necesar reglajul din acest lagăr pentru că nu este o altă posibilitatea de reglaj în acea zona a balamalei superioare.

Reglajul ferestrelor se poate face cu câteva chei specifice cum sunt: imbusul de 4mm, imbus de 4mm cu butoiaș, cheia torx de 25, șurubelniță PH sau cu chei speciale în funcție de fiecare feronerie.

Ce trebuie să mai știi:

Multe persoane fac greșeala de a forța mecanismele de reglare, ceea ce poate duce la stricarea lor. Este important să se acorde atenție instrucțiunilor producătorului și să se folosească cu grijă instrumentele adecvate pentru a evita aplicarea unei presiuni excesive asupra ferestrei. Reține că fiecare tip de fereastră termopan poate avea cerințe specifice de reglare, acordă așadar atenția cuvenită instrucțiunilor producătorului. Acestea te vor ajuta să reglezi corect ferestrele tale termopan.

Lipsa întreținerii geamurilor termopan conduce la nevoia de a le regla mai des. Prin urmare, te sfătuim să realizezi o curățare regulată a acestora, cu ajutorul unor produse non-abrazive și a unei lavete moi. În felul acesta vei preveni acumularea de murdărie și praf pe geamuri și cadre. În plus, utilizarea unui lubrifiant adecvat ajută la prevenirea uzurii premature a componentelor mobile ale ferestrelor, precum balamalele și mânerele pentru geam termopan. Totodată, este recomandat să verifici și să înlocuiești garniturile deteriorate sau uzate, ca să asiguri etanșeitatea termică și fonică a ferestrelor.

Frecvența recomandată pentru întreținerea ferestrelor termopan poate varia în funcție de factori precum nivelul de expunere la murdărie sau poluare și condițiile climatice locale. În general, se recomandă efectuarea unei curățări periodice a geamurilor și a cadrelor o dată la 3-6 luni, iar lubrifierea mecanismelor și înlocuirea garniturilor o dată pe an sau la nevoie.

În concluzie, reglarea corespunzătoare a ferestrelor termopan este esențială pentru a asigura confortul termic și acustic în locuință, economisirea energiei și prelungirea duratei de viață a ferestrelor. Acordă atenție și întreținerii ferestrelor termopan și în felul acesta le vei folosi în mod eficient timp îndelungat.