Până la 25% reducere la produse selectate pentru renovare. Descoperă ofertele speciale!

Menu

Acasa

Acasa

Cum poți prelungi rezistența ușii cu ajutorul amortizoarelor?

În: Accesorii usi Data:

Securitatea și durabilitatea ușilor sunt esențiale pentru confortul și siguranța locuinței. Este important să prelungești rezistența ușilor, iar amortizoarele pot fi folosite cu succes în acest scop. Aceste dispozitive fac ca ușa să nu se mai trântească, iar toți cei care îi trec pragul să nu fie nevoiți să împingă în ea sau să depună vreun efort în a o deschide. De exemplu, o ușă grea, cu trafic intens, este necesar să dețină un amortizor pentru o  deschidere sau închidere confortabilă, fără bruscare sau trântit de ușă. Datorită modului facil de utilizare al ușii, cu ajutorul amortizorului, zgomotul este eliminat, iar utilizatorii ei nu depun efort. Si, foarte important, crește durata de viață a ușii.

Fie că este vorba de locuința ta sau de sediul firmei tale, ai nevoie de un mediu confortabil, iar ușile joacă un rol semnificativ. Acestea trebuie să fie ușor de deschis și de închis, să fie silențioase și să-ți ofere securitate. Cu siguranță nu vrei să depui efort pentru a împinge și deschide o ușă și nici nu vrei să o auzi cum se trântește zgomotos. De aceea, cea mai simplă și accesibilă soluție o reprezintă montarea unui amortizor de calitate, care să asigure deschiderea ușoară și confortabilă a ușii, dar și o închidere etanșă, într-un mod silențios. În acest articol, ne propunem să-ți dezvăluim mai multe despre aportul pe care îl aduc amortizoarele, facilitând accesul, siguranța, confortul tău și rezistența ușilor.

Importanța amortizoarelor pentru uși

Principiul de funcționare al amortizoarelor constă în absorbția energiei și reducerea vitezei de închidere a ușii, protejând astfel ușa, cadrul și pereții din jur. Mecanismele interne ale amortizoarelor includ arcuri, camere cu ulei sau componente hidraulice, care lucrează împreună pentru a atenua forța închiderii și a preveni închideri bruște sau zgomotoase.

Printre beneficiile utilizării amortizoarelor de uși se numără:

 • prevenirea deteriorării premature a ușilor și a cadrului acestora;
 • eliminarea zgomotului produs de închiderea bruscă a ușilor;
 • protejarea pereților și a altor obiecte din apropiere, de impactul cu ușa;
 • protecție împotriva accesului neautorizat, efracției și furturilor;
 • oferirea de confort celor care folosesc ușa, fiindcă asigură o deschidere facilă, respectiv o închidere automată și silențioasă;

Aceste beneficii contribuie la extinderea duratei de viață a ușii și la menținerea aspectului estetic al locuinței. Totodată, trebuie punctată și latura practică, dat fiind că ușile cu amortizoare pot fi folosite cu ușurință inclusiv de copii, de persoane în vârstă sau de cele cu mobilitate limitată. În plus, reducerea zgomotului și a vibrațiilor asigură un nivel optim de confort în interiorul locuinței. Astfel, cu alegerea și instalarea corectă a amortizoarelor potrivite, se previne uzura și deteriorarea ușii și se poate îmbunătăți calitatea vieții din incinta în cauză.

Tipuri de amortizoare pentru uși

Există diferite tipuri de amortizoare pentru uși, fiecare cu avantajele sale, fiind mai potrivit în anumite situații. De exemplu, un amortizor hidraulic pentru ușă este ideal pentru intrări (pentru uși grele), în timp ce amortizoarele cu arc pot fi utilizate pentru ușile de interior.

 • amortizoare hidraulice cu arc - se fixează pe toc și au niște tije tip foarfecă; sunt foarte populare și pot fi folosite pentru uși grele sau ușoare, de interior sau de exterior, indiferent de sensul de deschidere;
 • amortizoare hidraulice cu șină glisantă - se aplică pe tocul și canatul ușii; sunt destinate pentru uși cu greutate mică, fiind ideale pentru locuință și datorită faptului că sunt mai puțin vizibile; amortizoarele cu șine glisante au un design elegant;

Ce trebuie să mai știi?

 • alegerea amortizoarelor se face în funcție de mai multe criterii, precum tipul ușii, viteza de închidere a acesteia sau greutatea;
 • pentru a obține cele mai bune rezultate, este important ca amortizorul să fie montat aproape de balamale, pentru a reduce forțele care acționează asupra ușii atunci când aceasta se deschide și se închide;
 • după instalarea amortizorului, trebuie verificată și reglată tensiunea acestuia; acest lucru se face pentru a te asigura că ușa se închide într-un ritm controlat, fără a produce zgomote sau a se lovi de cadru; ajustarea corectă a tensiunii contribuie la prelungirea duratei de viață a ușii și a amortizorului în sine.

Cum întreții amortizoarele pentru o durată de viață prelungită?

Una dintre metodele eficiente pentru a prelungi rezistența ușii și a menține funcționarea optimă a amortizoarelor este verificarea periodică a componentelor acestora. Controlează în mod regulat arcurile, pistoanele și etanșările pentru a te asigura că funcționează corect și nu prezintă semne de uzură. În cazul în care observi probleme, înlocuiește piesele uzate sau defecte într-un timp scurt.

Pentru prevenirea uzurii și deteriorarea ușii, utilizând amortizoarele, îți prezentăm în continuare câțiva pași esențiali:

 1. Alegerea amortizorului potrivit: în primul rând, trebuie să alegi un amortizor adecvat pentru ușa ta, luând în considerare dimensiunile, greutatea și materialul acesteia. Un amortizor nepotrivit poate să nu ofere o protecție suficientă, provocând o uzură accelerată a ușii. Specialiștii Meesenburg îți stau la dispoziție pentru a te ajuta să alegi amortizorul ideal pentru ușa ta.
 2. Verificarea și reglarea tensiunii amortizorului: oricare ar fi modelul de amortizor ales, este esențial să verifici și să reglezi tensiunea acestuia în mod periodic. O tensiune prea mare sau prea mică poate cauza o uzură prematură și deteriorarea componentelor ușii. Urmărește instrucțiunile producătorului pentru a determina nivelul corect de tensiune și procedura de reglare.
 3. Lubrifierea pieselor mobile ale ansamblului: folosește o picătură de ulei sau un lubrifiant special pentru arcuri și pistoane. Această aplicare este necesară doar o singură dată pe an. Astfel, cu un minim de efort menții o funcționare lină a amortizoarelor și le prelungești durata de viață. 

Așadar, pentru a menține în timp performanța amortizoarelor și a le prelungi astfel durata de viață, este importantă întreținerea periodică a acestora. În felul acesta, ușile tale dotate cu amortizoare vor funcționa corespunzător timp îndelungat. Vei preveni uzura și deteriorarea ușilor.

În concluzie, prelungirea rezistenței ușii cu ajutorul amortizoarelor este o soluție eficientă și accesibilă. Fie că ești în căutarea unui amortizor pentru o ușă de termopan, pentru o ușă de exterior sau interior, pentru locuința ta sau pentru birou, pe site-ul Meesenburg găsești produse variate la prețuri accesibile, iar consultanții noștri îți stau la dispozitie pentru a-ți răspunde la întrebări și a te ajuta să faci cele mai bune alegeri.