Menu

Acasa

Acasa

Ghidul amortizoarelor pentru uși: de la alegere la montaj și reglare

În: Accesorii usi Data:

Închiderea corectă a ușilor se reflectă asupra siguranței ocupanților locuinței sau spațiului, dar și asupra durabilității acesteia în timp. Din acest motiv au fost concepute sistemele de amortizare pentru uși, pentru că acestea au în vedere reglarea închiderii. Îți prezentăm în cele ce urmează un ghid al amortizoarelor, pentru a ști cum să alegi, să montezi și să reglezi corect aceste sisteme.

Ce este un amortizor de ușă?

Un amortizor de ușă este un dispozitiv mecanic sau hidraulic care controlează mișcarea unei uși, prevenind închiderea sau deschiderea bruscă și zgomotoasă. Când ușa se mișcă (se deschide sau se închide), amortizorul încetinește mișcarea prin crearea unei rezistențe.

Amortizoarele pentru uși pot fi folosite atât în spații rezidențiale, cât și în spații comerciale sau instituționale. Sunt deosebit de utile în clădirile cu trafic intens, precum spitale, școli, birouri sau magazine, unde ușile sunt deschise și închise frecvent. Totodată, sunt recomandate și pentru ușile grele sau de dimensiuni mari, care pot cauza accidente în cazul închiderii bruște.

De reținut:

 • Amortizoarele fac ușa să nu se mai trântească și zgomotul neplăcut să nu mai existe.
 • Amortizoarele de ușă controlează viteza de închidere a ușilor și apără astfel peretele de impactul forței.
 • Amortizoarele asigură o manevrare lină și silențioasă a ușii, oferind confort utilizatorilor.
 • Amortizoarele pot fi de diverse tipuri, în funcție de mecanismul de funcționare și de locul în care sunt montate.
 • Amortizoarele sunt recomandate în special pentru ușile cu trafic intens, cât și pentru ușile mari și grele.

Ce beneficii îți aduce un amortizor de ușă?

 • protejarea ușii și a pereților, datorită eliminării impactului la închidere;
 • prelungirea duratei de viață a ușii prin reducerea impactului și a uzurii;
 • eliminarea zgomotului în momentul închiderii ușii;
 • deschidere și închidere controlată și ușoară a ușii, evitându-se accidentele sau blocajele neașteptate;
 • confort oferit utilizatorilor, nu trebuie să depună vreun efort, fie că este vorba de copii sau vârstnici;

Cum alegi amortizorul de ușă?

Amortizoarele pentru uși au în vedere câteva criterii foarte importante de selecție, iar acestea trebuie respectate în vederea unui montaj corect și eficient. Astfel, alegerea trebuie să se facă în funcție de:

 • Tipul ușilor pe care se montează amortizoarele - compatibilitatea amortizorului cu ușa este esențială pentru a asigura o funcționare optimă și sigură; trebuie să se aibă în vedere dimensiunea și materialul ușii, precum și mediul în care este instalată, în interior sau exterior;
 • Viteza de închidere a ușii - fiecare cumpărător are preferințe diferite în ceea ce privește modul de închidere al ușii; de exemplu, pot fi persoane în vârstă sau cu dizabilități, care ar putea avea nevoie de un amortizor cu o forță de închidere mai mică;
 • Forța și impactul de închidere a ușii - sunt persoane care preferă ca ușa să se închidă încet și silențios, pentru a evita zgomotele puternice, în timp ce alții pot dori ca ușa să se închidă rapid și ferm;
 • Greutatea ușii- pentru uși grele sau de dimensiuni mari, este recomandat să alegi amortizoare cu o forță de închidere mai mare; mai precis, pentru ușile grele de interior sau exterior se recomandă amortizor de ușă cu braț, în timp ce pentru ușile ușoare se poate alege un amortizor cu șină glisantă;
 • Modul de exploatare al ușilor și nivelul de trafic înregistrat- ține cont de eventualele constrângeri spațiale, fiindcă un amortizor prea mare sau prea mic nu va funcționa corect și poate crea probleme în utilizare; totodată, ia în considerare intensitatea traficului, o ușă a unei clădiri de birouri este mult mai utilizată, spre deosebire de ușa unei locuințe;

Tipuri de amortizoare pentru ușă

Amortizoarele pentru uși sunt sisteme care pot fi folosite în cazul oricăror tipuri de uși, având în vedere specificațiile materialelor. Astfel, se pot monta amortizoare pe uși de scări de bloc, pe uși metalice, pe uși din lemn, termopan sau aluminiu.

Amortizoarele pot fi și ele de mai multe tipuri, iar cele mai uzuale dintre acestea sunt:

Amortizoare hidraulice cu șină glisantă

Aceste tipuri de amortizoare pot fi montate indiferent de direcția de deschidere a ușii (stânga sau dreapta) și sunt în general destinate ușilor cu greutate de până la 60 de kg. Acest lucru înseamnă că aceste amortizoare hidraulice cu șină pot fi folosite pentru uși din lemn, termopan sau aluminiu și în general pentru structuri ușoare.

Montajul se realizează cu ușurință, prin prinderea bazei pe tocul ușii și a sistemului de amortizare, a șinei, pe suprafața ușii, la nivel superior. Cele două componente ale sistemului se prind cu ajutorul unor șuruburi speciale, pentru ca mai apoi, odată cu deschiderea ușii să poată fi observată funcționarea încetinită a ușii.

Amortizoare hidraulice cu braț

Aceste tipuri de amortizoare hidraulice sunt probabil și cele mai utilizate, deoarece acestea oferă un raport bun calitate-preț și o eficiență foarte mare în limitarea închiderii bruște și cu viteză a ușii.

De asemenea, aceste tipuri de amortizoare pot fi folosite atât pentru uși grele sau ușoare, de interior sau de exterior, indiferent de sensul de deschidere. Montajul se realizează cu ajutorul șuruburilor de fixare, fără murdărie, praf și fără deșeuri rezultate în urma procesului.

Opritoare cu arc pentru uși

Aceste tipuri de amortizoare au un sistem foarte facil de montaj și pot fi poziționate pe pardoseli netede. Spre deosebire de alte tipuri de amortizoare, acestea nu folosesc contrapiese pentru blocare, ci este nevoie doar de acționarea tijei de fixare cu piciorul în vederea blocării și de aplicarea unei presiuni pentru eliberare.

Opritoare simple de ușă

O soluție eficientă de amortizare a deschiderii ușilor este folosirea unui opritor clasic, realizat din cauciuc sau aluminiu. Acesta va avea rolul de a stopa lovirea ușii de perete sau de suport, protejând atât suprafețele cât și ușile.

Montajele se realizează cu ușurință, fără a fi necesare operațiuni speciale sau accesorii. Aceste opritoare se fixează cu ajutorul șuruburilor, pe podea, în spațiul dintre ușă și perete. Despre amortizoare de ușă versus opritori de ușă și cum facem alegerea corectă, te invităm să citești într-un alt articol de blog.

Cum instalezi amortizorul de ușă?

 • Înainte de a începe montajul, asigură-te că ai toate instrumentele necesare la îndemână. De regulă, pentru fixarea amortizorului în poziție este nevoie de un burghiu, șuruburi și o șurubelniță. În funcție de model, pot exista și alte accesorii necesare pentru montaj. 
 • Verifică instrucțiunile de instalare furnizate de producător pentru a te asigura că urmezi pașii corecți. Sunt oferite detalii importante despre poziția de montaj, uneltele necesare și alte aspecte relevante.
 • În general, montarea se face prin prinderea amortizorului de ușă și de cadrul ușii cu ajutorul șuruburilor.
 • Este important să poziționezi corect amortizorul, astfel încât să ofere o funcționare corespunzătoare. Analizează înălțimea și lățimea ușii, precum și specificațiile producătorului, pentru a identifica punctul optim de montaj.

Greșeli de evitat:

Pentru ca amortizorul de ușă să funcționeze corect și eficient, este esențial să se evite anumite erori comune în procesul de instalare. În acest sens, iată ce trebuie să știi:

 • O greșeală poate fi instalarea amortizorului într-o poziție incorectă. De obicei, producătorii furnizează instrucțiuni specifice privind locul potrivit pentru instalare, așadar, nu le trece cu vederea.
 • Evită montarea amortizoarelor pe uși cu probleme, greu de manevrat, deoarece acest lucru poate duce la o funcționare ineficientă.
 • Folosește uneltele potrivite pentru a evita deteriorarea amortizoarelor sau a altor componente ale ușii.
 • Neglijarea instrucțiunilor de montaj furnizate de producător este o altă greșeală comună. Fiecare model de amortizor de ușă are instrucțiuni specifice de instalare, așa că citește-le cu atenție pentru a obține o instalare sigură și fără probleme pe termen lung. 

Reglarea amortizoarelor

După montare, trebuie să reglezi corespunzător amortizoarele pentru a asigura o funcționare optimă. În funcție de tipul ușii și de necesitățile specifice, vei putea regla forța de închidere a ușii, viteza de închidere sau deschidere. Aceste reglaje pot fi efectuate prin intermediul unor butoane sau șuruburi speciale de ajustare, care se găsesc de obicei pe amortizor. Este important să urmezi instrucțiunile producătorului pentru a te asigura că reglezi amortizorul corect și în siguranță.

Verificarea periodică a funcționării corecte a amortizorului este, de asemenea, importantă. Este recomandat să verifici periodic dacă amortizorul funcționează în parametri optimi și să ajustezi tensiunea dacă este necesar. Fii atent la semnalele de avertizare care pot indica necesitatea reglării amortizoarelor, ca de exemplu zgomote neobișnuite sau dificultatea de a închide ușa.

De știut:

 • Reglarea se face luând în calcul deschiderea ușii, direcția și viteza de închidere sau deschidere, astfel încât sistemele să poată funcționa în parametrii potriviți.
 • De asemenea, reglarea se face în două sau trei trepte, lucru care contribuie la închiderea eficientă a ușii, etapizat, evitându-se astfel deteriorarea sistemelor de închidere ca urmare a șocurilor mecanice generate în timpul procesului.

Te invităm să vezi oferta noastră de amortizoare și opritoare pentru uși și să alegi produsul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Dacă ai nevoie de orice informații cu privire la acestea, te așteptăm să ne contactezi.

În concluzie, procesul de alegere a unui amortizor de ușă implică înțelegerea nevoilor specifice, cunoașterea opțiunilor disponibile, compararea caracteristicilor și luarea unei decizii finale în funcție de aceste informații. Este important să verifici instrucțiunile de montaj furnizate de producător, iar după instalare să reglezi amortizorul de ușă pentru a obține o funcționare optimă.