Menu

Acasa

Acasa

Ce spun clienții

Ce spun clienții

Ghidul amortizoarelor pentru uși: de la alegere la montaj și reglare

În: Categorie Blog: Accesorii usi | Meesenburg.ro Data:

Închiderea corectă a ușilor se reflectă asupra siguranței ocupanților locuinței sau spațiului, dar și asupra durabilității acesteia în timp. Din acest motiv au fost concepute sistemele de amortizare pentru uși, pentru că acestea au în vedere reglarea închiderii. Îți prezentăm în cele ce urmează un ghid al amortizoarelor, pentru a ști cum să alegi, să montezi și să reglezi corect aceste sisteme.

Care sunt criteriile în funcție de care se aleg amortizoarele?

Amortizoarele pentru uși au în vedere câteva criterii foarte importante de selecție, iar acestea trebuie respectate în vederea unui montaj corect și eficient. Astfel, alegerea are în vedere:

  • Tipul ușilor pe care se montează amortizoarele;
  • Viteza de închidere a ușii;
  • Forța și impactul de închidere a ușii;
  • Greutatea ușii;
  • Modul de exploatare al ușilor și nivelul de trafic înregistrat.

Amortizoarele pentru uși sunt sisteme care pot fi folosite în cazul oricăror tipuri de uși, având în vedere specificațiile materialelor. Astfel, se pot monta amortizoare pe uși de scări de bloc, pe uși metalice, pe uși din lemn, termopan sau aluminiu.

Amortizoarele pot fi și ele de mai multe tipuri, iar cele mai uzuale dintre acestea sunt:

Amortizoare hidraulice cu șină glisantă

Aceste tipuri de amortizoare pot fi montate indiferent de direcția de deschidere a ușii (stânga sau dreapta) și sunt în general destinate ușilor cu greutate de până la 60 de kg. Acest lucru înseamnă că aceste amortizoare hidraulice cu șină pot fi folosite pentru uși din lemn, termopan sau aluminiu și în general pentru structuri ușoare.

Montajul se realizează cu ușurință, prin prinderea bazei pe tocul ușii și a sistemului de amortizare, a șinei, pe suprafața ușii, la nivel superior. Cele două componente ale sistemului se prind cu ajutorul unor șuruburi speciale, pentru ca mai apoi, odată cu deschiderea ușii să poată fi observată funcționarea încetinită a ușii.

Amortizoare hidraulice cu braț

Aceste tipuri de amortizoare hidraulice sunt probabil și cele mai utilizate, deoarece acestea oferă un raport bun calitate-preț și o eficiență foarte mare în limitarea închiderii bruște și cu viteză a ușii.

De asemenea, aceste tipuri de amortizoare pot fi folosite atât pentru uși grele sau ușoare, de interior sau de exterior, indiferent de sensul de deschidere. Montajul se realizează cu ajutorul șuruburilor de fixare, fără murdărie, praf și fără deșeuri rezultate în urma procesului.

Opritoare cu arc pentru uși

Aceste tipuri de amortizoare au un sistem foarte facil de montaj și pot fi poziționate pe pardoseli netede. Spre deosebire de alte tipuri de amortizoare, acestea nu folosesc contrapiese pentru blocare, ci este nevoie doar de acționarea tijei de fixare cu piciorul în vederea blocării și de aplicarea unei presiuni pentru eliberare.

Opritoare simple de ușă

O soluție eficientă de amortizare a deschiderii ușilor este folosirea unui opritor clasic, realizat din cauciuc sau aluminiu. Acesta va avea rolul de a stopa lovirea ușii de perete sau de suport, protejând atât suprafețele cât și ușile.

Montajele se realizează cu ușurință, fără a fi necesare operațiuni speciale sau accesorii. Aceste opritoare se fixează cu ajutorul șuruburilor, pe podea, în spațiul dintre ușă și perete.

Reglarea acestor sisteme se face luând în calcul deschiderea ușii, direcția și viteza de închidere sau deschidere, astfel încât sistemele să poată funcționa în parametri potriviți.

De asemenea, reglarea se face în două sau trei trepte, lucru care contribuie la închiderea eficientă a ușii, etapizat, evitându-se astfel deteriorarea sistemelor de închidere ca urmare a șocurilor mecanice generate în timpul procesului.

În mod cert, alegerea unui amortizor va avea în vedere și nivelul de trafic, deoarece dacă vorbim despre uși interioare sau uși pentru locuințe, atunci în mod cert gradul de utilizare va fi relativ mic.

În cazul ușilor pentru scări de bloc sau a ușilor pentru magazine și centre sau complexuri comerciale lucrurile se schimbă destul de mult, deoarece acestea vor înregistra un flux ridicat de persoane, iar în consecință va fi nevoie de alegerea unor uși și sisteme foarte calitative de amortizare.

De asemenea, în funcție de greutatea ușii vor trebui alese și amortizoarele potrivite, deoarece în cazul unei uși foarte grele este normal ca eforturile să fie mai mari în ceea ce privește închiderea. Practic forța de închidere și viteza ușii vor împinge sistemul de amortizare, iar din acest motiv este recomandată alegerea unui produs eficient, capabil să preia aceste încărcări.

Opritoarele și amortizoarele pentru uși nu necesită montaj specializat, deoarece în general acestea vin cu fișe tehnice și informații foarte clare în ceea ce privește detaliile de reglaj.

Te invităm să vezi oferta noastră de amortizoare și opritoare pentru uși și să alegi produsul care se potrivește cel mai bine nevoilor tale. Dacă ai nevoie de orice informații cu privire la acestea, te așteptăm să ne contactezi.

Comentarii

Lasă un comentariu