Menu

Acasa

Acasa

Cilindrul ușii: alegerea și montajul butucului potrivit

În: Securitate Data:

Ușile locuințelor au rolul de asigura închiderea zonei de intrare, ceea ce se traduce prin stabilirea limitelor de proprietate și printr-un plus de intimitate. Ușa de la intrare trebuie să fie sigură, realizată din materiale de calitate, rezistente la șocuri și impact, însă acesta nu este singurul lucru care îți oferă confortul psihic de a te ști în siguranță.

Alegerea unui cilindru potrivit, cu ajutorul căruia închiderea ușii să se facă în siguranță este neapărat necesară, așa că discutăm în cele ce urmează despre rolul, alegerea și montajul butucului potrivit.

De ce este important butucul de la ușă?

Butucul de la ușă mai este denumit și cilindru și are rolul deschiderii și închiderii ușii, atunci când acesta este acționat cu cheia potrivită. El devine, așadar cea mai importantă piesă din ansamblul ușii, pentru că fără acesta ușa ar sta pur și simplu deschisă, permițând intruziuni nedorite. Există diferite tipuri de cilindri din care poți alege, în funcție de tipul ușii, dar și de nivelul de siguranță dorit. Astfel, alegerea vizează următoarele tipuri de produse:

Butuc standard

Butucul standard este cilindrul care permite acționarea prin introducerea cheii pe oricare dintre părțile ușii.

Caracteristica de siguranță a acestui tip de cilindru este aceea ca nu permite deschiderea ușii dacă există deja o cheie în butuc. Altfel spus, dacă pe interior locuinței ușa este închisă cu cheie, iar cheia este în butuc, persoana din exterior nu va putea să deschidă ușa. Este nevoie de scoaterea cheii, pentru ca mai apoi să fie deschisă ușa.

Butuc cu o singură cheie

Este un sistem cu cheie unică, o cheie care poate deschide toate ușile locuinței, dacă acestea au același model de butuc.

Butuc cu buton

Acest sistem presupune doar deschiderea ușii de pe exterior cu o cheie, deoarece la interior închiderea se poate realiza prin acționarea unui buton. Acesta este un sistem foarte eficient de închidere, care te poate proteja de intruziuni nedorite. Alegerea unui butuc potrivit vizează și sistemele de protecție auxiliare. Astfel, atunci când vrei să cumperi un butuc potrivit, este nevoie să ai în vedere protecția anti-efracție, anti-rupere, anti-perforare, anti-smulgere și anti-blocare.

Cum se montează butucul de la ușă?

Montajul butucului nu este complicat și de cele mai multe ori poate fi realizat fără să fie nevoie de intervenția unor persoane specializate. Există însă câteva etape pe care ar trebui să le ai în vedere, pentru a te asigura că totul decurge conform dorințelor și exigențelor tale.

Măsoară cilindrul

Dacă ușa este nouă, aceasta cu siguranță va avea integrat cilindrul, iar dacă nu, vei primi recomandări de alegere din partea producătorului. Dacă vrei să schimbi cilindrul la o ușă existentă, atunci cea mai bună soluție este să măsori cilindrul vechi. Pentru aceasta va trebui să îl scoți din broască, iar dimensionarea se face din centrul cilindrului spre fiecare capăt.

De asemenea, vei avea nevoie și de dimensiunea totală a butucului, de la un capăt la celălalt. Va fi nevoie de asemenea să cureți suprafața broastei de praf sau de alte impurități, pentru a fi sigur că montajul noului butuc se face în condiții de siguranță, fără elemente care să influențeze buna funcționare a mecanismului.

Montează cilindrul

O dată ce ai ales modelul potrivit de cilindru, în funcție de măsurători, tot ce trebuie să mai faci este să montezi noul butuc în lăcașul său. Prima dată introdu cheia în cilindru și rotește până când limba încuietoare ajunge în prelungirea acesteia.

Apoi poziționează cilindrul în golul special pentru acesta și împinge ușor. Va trebui să probezi mobilitatea cheii în broască, pentru a te asigura că închiderea și deschiderea se realizează cu ușurință. Pașii următori sunt în sens invers față de momentul scoaterii cilindrului vechi din broască.

Așadar, noul cilindru trebuie fixat prin șuruburi și verificat să nu se miște, asigurând astfel procesele de închidere-deschidere. Nu uita să alegi întotdeauna un cilindru de calitate dacă vrei să te bucuri de închideri sigure și eficiente.

Ușa este foarte importantă în contextul siguranței, iar din acest motiv ar trebui să te gândești la elementele acesteia ca la o investiție pe termen lung. Indiferent de tipul ușii, ar trebui să știi că o închidere eficientă prelungește durata de viață a acesteia și nu implică reparații costisitoare de-a lungul perioadei de utilizare.

De asemenea, dacă ți se pare că montajul este dificil de realizat, este recomandat să ceri ajutorul unui lăcătuș care să îți poată explica importanța alegerii unui butuc rezistent, de calitate superioară. Nu uita să faci verificări în permanență la nivelul închiderii ușii cu cheia, chiar și în momentul în care montezi butucul, pentru a te asigura că acesta este poziționat în mod corect și că ușa va funcționa așa cum este necesar.

Pentru diferite modele de cilindri sau pentru orice alt produs de feronerie sau sisteme de prindere pentru uși și ferestre poți verifica produsele disponibile pe site-ul nostru. Alege așadar butucul dorit și montează-l pentru a te bucura de siguranță și confort în utilizarea ușii, indiferent de tipul acesteia.