Menu

Acasa

Acasa

Cele mai populare tipuri de șuruburi și utilizările acestora

În: Elemente de fixare Data:

Șuruburile reprezintă accesorii speciale folosite pentru prinderea și susținerea elementelor din diferite tipuri de materiale. Pentru că există atât de multe opțiuni de substraturi pe care sunt folosite, șuruburile sunt, la rândul lor, de diferite tipuri. Îți prezentăm în cele ce urmează cele mai populare tipuri de șuruburi, dar și modul corect de utilizare a acestora, în funcție de materiale pentru care sunt folosite.

Tipuri de șuruburi - care sunt elementele distinctive?

Șuruburile sunt realizate în general dintr-o tijă filetată și un cap, prin care se asigură de fapt și fixarea. Șuruburile pot fi produse din diferite materiale, iar acest lucru le conferă acestora anumite rezistențe (rupere, întindere, forfecare). De aceea, o primă clasificare a șuruburilor se poate face în funcție de materialele pentru care sunt folosite.

Șuruburi pentru metal

Aceste tipuri de șuruburi sunt foarte rezistente și asigură prinderi eficiente și durabile. În general aceste tipuri de șuruburi sunt folosite alături de piulițe, care asigură astfel rezistența la forfecare a șurubului, dar și rezistența suprafeței de contact. Tijele sunt filetate, pentru a asigura pătrunderea șurubului, dar și aderența foarte bună la substrat.

Șuruburi pentru lemn

Șuruburile pentru lemn sunt folosite pentru fixarea elementelor de mobilier sau chiar pentru prinderea unor elemente metalice pe lemn, cum ar fi în cazul elementelor de feronerie.

Șuruburile pentru lemn sunt de asemenea cu tijă filetantă, fiind necesar ca vârful acestora și tija să pătrundă cât mai ușor în materialul lemnos. Este recomandat ca șuruburile pentru lemn să fie alese în funcție de esența lemnului, gama de șuruburi fiind foarte variată.

Cele mai populare șuruburi pentru lemn sunt:

  • Șuruburi pentru feronerie - în acest caz se folosesc șuruburile cu cap înecat și corp robust. Aceste tipuri de șuruburi prezintă avantajul de a pătrunde cu ușurință în masa lemnoasă și de a oferi suprafețe plane datorită capului șurubului;
  • Șuruburi cu cap tip lentilă - sunt similare șuruburilor cu cap înecat, cu specificația că acestea din urmă prezintă o zonă bombată, prezentă la nivelul suprafeței. Astfel, suprafața nu este plană, precum în cazul șuruburilor înecate.
  • Șuruburi hexagonale - acestea sunt tipuri particulare de șuruburi ale căror cap are formă hexagonală;
  • Șuruburi cu cap semi-rotund - mai puțin bombate decât șuruburile cu cap lentilă;
  • Șuruburi cu cap decorativ - șuruburi folosite în special pentru montajul elementelor de feronerie sau în cazul unor elemente decorative.
  • Șuruburi pentru construcții- sunt șuruburi speciale pentru lucrări de prindere a elementelor din lemn, unde este nevoie de un plus din punct de vedere al rezistenței.

Șuruburi pentru tablă

Aceste tipuri de șuruburi au vârf auto-forant, care ajută la străpungerea mai ușoară a materialelor. În general aceste tipuri de șuruburi sunt realizate din oțel inoxidabil, așadar durata de viață a acestora este mare, la fel și rezistența.

Șuruburi pentru montaj

Șuruburile pentru montaj sunt cunoscute cel mai adesea pentru ajutorul pe care îl oferă în realizarea unor lucrări rapide de prindere, cum ar fi în cazul fixării profilelor metalice pentru izolații sau în cazul prinderii plăcilor de rigips. Aceste tipuri de șuruburi au o rezistență bună, special creată pentru tipul de substrat pe care sunt utilizate.

Șuruburi cu cârlig

Atunci când se montează diferite elemente, cum ar fi mobilierul, poate fi nevoie de șuruburi speciale, care să aibă prevăzute la exterior cleme sau cârlige. Acestea vor facilita prinderea mobilierului, în vederea asigurării acestuia sau chiar legarea sârmelor pentru rufe sau a leagănelor și balansoarelor. Partea filetată a șurubului este introdusă în substrat (beton sau zidărie) pentru ca zona cârlig să rămână în exterior ca o agățătoare.

Șuruburi metrice - o categorie aparte de șuruburi

În viața de zi cu zi putem avea nevoie de diferite tipuri de șuruburi, iar cel mai adesea șuruburile ascuțite sau cu vârf ascuțit reușesc să acopere necesitățile. În unele situații însă este nevoie de o categorie specială de șuruburi, care fac parte din gama șuruburilor de montaj sau a șuruburilor de asamblare (uneori mai sunt denumite organe de asamblare).

Aceste tipuri de șuruburi sunt cunoscute în domeniul construcțiilor sub numele de șuruburi metrice. O primă diferențiere între acestea și șuruburile uzuale este aceea că vârful șuruburilor metrice nu este ascuțit, cu este plat. Tija este de asemenea filetată, iar prin rotirea acesteia se realizează mecanismul de prindere între două componente ale unui sistem.

Dimensiunea șurubului este exprimată printr-un indicativ de tip M 3, 4, 5, 6, 8, până la M36. dimensiunea șuruburilor se măsoară cu șublerul.

Dintre toate aceste tipuri de șuruburi, șuruburile universale sunt cele mai cunoscute și utilizate. Prinderea acestora se poate face manual, sau cu scule de mână potrivite, care se găsesc mereu la îndemână în gospodărie.

Deși aparent mici și nesemnificative, șuruburile potrivite pot salva situația atunci când ai nevoie de fixare și susținere. Fiecare tip de șuruburi este important, pentru că fără acestea nu am reuși să montăm elemente de care avem nevoie în viața de zi cu zi.

Pentru orice proiect de amenajare, la noi vei găsi șuruburile potrivite alături de alte produse speciale pentru casă și grădină sau pentru alte proiecte DIY.