Menu

Acasa

Acasa

Instalarea corectă a mânerelor antipanică pentru uși

În: Securitate Data:

Ieșirile de urgență ale spațiilor comerciale trebuie să fie echipate cu mânere antipanică. În caz de incendiu sau oricare altă urgență, aceste mânere speciale pentru uși pot salva vieți pentru că permit persoanelor din interiorul unei clădiri să o părăsească repede și eficient. Atunci când sunt instalate corect, mânerele antipanică pot fi utilizate fără probleme inclusiv de cei care nu au fost instruiți în privința procedurilor de urgență ale unui magazin, restaurant sau ale oricărui alt tip de clădire.

Citind acest articol poți afla mai multe despre rolul acestor mânere antipanică, instalarea lor corectă și mentenanța care este necesară.

Ce rol au mânerele antipanică?

În cazul unei situații de urgență care afectează o clădire aglomerată, persoanele aflate în spațiile sale interioare au tendința de a se panica și a se grăbi către cea mai apropiată ieșire. Barele sau mânerele antipanică au rolul de a se asigura că toate persoanele pot evacua respectiva clădire rapid și fără a se confrunta cu accidentări sau confuzie.

Aceste sisteme antipanică pot fi montate pe uși comerciale, ieșiri de urgență sau uși de evacuare în caz de incendiu și dispun de un mecanism care poate debloca ușa fără a necesita o cheie, activarea unor manete sau alte manevre de deblocare. Implică de regulă prezența unei bare transversale cu arc fixată orizontal, pe partea interioară a ușii. Prin urmare, un astfel de mâner poate fi observat rapid și utilizat pentru a deschide ușa spre exterior.

Atunci când este instalat corect asigură:

 • Un nivel de siguranță ridicat;
 • Respectarea legilor care guvernează ieșirile de urgență și/sau incendiu;
 • Evacuarea eficientă a clădirilor cu o capacitate mare.

Există diverse modele disponibile, în multe cazuri variind numărul de puncte de închidere. Comune sunt mânerele antipanică pentru uși cu un canat și una, două sau trei puncte de închidere. În cele mai multe cazuri sunt confecționate din materiale rezistente la foc.

Cum montezi corect un mâner antipanică?

Pentru a putea fi montat corect, un mâner antipanică trebuie să respecte anumite condiții:

 • Componenta care acționează deschiderea trebuie să se întindă pe cel puțin jumătate din lățimea fiecărei uși în parte;
 • Mânerul trebuie montat la o anumită înălțime - între 87 și 120 de centimetri față de pardoseală;
 • Nu pot fi utilizate alte tipuri de încuietori (inclusiv lanțuri și lacăte) pentru ieșirile de urgență echipate cu un sistem antipanică;
 • Acționarea mânerului nu trebuie să necesite mai mult de 6.8 kilograme-forță (kgf);
 • Sistemele instalate în cazul ușilor care funcționează ca ieșiri în caz de incendiu trebuie să fie rezistente la foc și temperaturi înalte.

Pentru partea exterioară a ieșirilor de urgență, poți să optezi pentru un mâner exterior compatibil. Acesta va permite acționarea mecanismului de deschidere a ușii și din exterior. Prin urmare, ușa respectivă va putea fi utilizată inclusiv ca punct de acces în clădire. Singurul dezavantaj este că un astfel de mâner exterior pentru sisteme antipanică dispune de regulă de o încuietoare rudimentară care poate fi acționată doar din exterior.

De cele mai multe ori, mânerul antipanică achiziționat, ca și orice mâner de uși interioare, poate fi montat prin aplicare pe toate tipurile de uși - lemn, aluminiu, PVC sau rezistente la foc, indiferent de sensul de deschidere al acestora. În plus, achiziția include și contraplaca, șuruburile și profilul de acoperire necesar pentru ca montajul să fie facil. Uneori, în cazul instalării pe uși PVC, sunt necesari anumiți blocatori. Numărul lor trebuie să coincidă cu numărul punctelor de închidere de care dispune sistemul antipanică ales.

Cum asiguri mentenanță corespunzătoare?

Pentru că mânerele antipanică sunt esențiale pentru a evita haosul în situații de urgență, este necesar ca mentenanța lor să fie efectuată periodic. În caz contrar, durata lor de viață va fi mai scurtă decât cea indicată de producător, crescând riscul ca sistemul să nu funcționeze corect atunci când este necesar.

Mentenanță lunară

Lunar, este bine să te asiguri că:

 • Dispozitivul funcționează corect - atunci când bara este apăsată are loc deschiderea ușii;
 • Forța necesară pentru a acționa sistemul se încadrează între valorile recomandate - poți utiliza un indicator de forță digital în acest scop;
 • Contraplăcile nu sunt obstrucționate;
 • Nu au fost adăugate mecanisme de închidere suplimentare ale ușii;
 • Toate componentele în mișcare nu au acumulat praf sau reziduuri care pot contribui la blocarea ușii;
 • Toate suprafețele expuse sunt spălate cu apă caldă, un burete moale și un detergent pentru suprafețe delicate.

Mentenanță anuală

Anual, va fi necesar:

 • Să te asiguri că niciun element de fixare nu s-a slăbit și să realizezi ajustările necesare dacă este cazul cu o șurubelniță potrivită;
 • Să lubrifiezi componentele în mișcare în conformitate cu specificațiile producătorului;
 • Să testezi întregul sistem antipanică pentru a determina dacă funcționează în mod corespunzător;
 • Să utilizezi un indicator de forță pentru a stabili ce forță este necesară pentru a acționa bara antipanică. Astfel, vei putea determina dacă sistemul prezintă în continuare aceleași caracteristici ca atunci când l-ai instalat.

Dacă descoperi anumite probleme, consultă manualul de utilizare, în special secțiunea dedicată pașilor de depanare. În funcție de situație, poate fi necesar să contactezi producătorul pentru a remedia problema în cel mai scurt timp.

Dacă deții un anumit spațiu comercial, pentru a asigura siguranța celor care îl vizitează, este important ca ușile aferente ieșirilor de urgență să fie echipate cu mânere antipanică instalate corect. Acest lucru este necesar inclusiv pentru a respecta reglementările în vigoare în privința planului de evacuare în caz de incendiu sau altă situație neașteptată. Meesenburg vine în ajutorul tău punându-ți la dispoziție sisteme antipanică ușor de montat pe care le poți combina cu orice ieșire de urgență.