Până la 25% reducere la produse selectate pentru renovare. Descoperă ofertele speciale!

Menu

Acasa

Acasa

Ghid de alegere și utilizare corectă a șuruburilor

În: Elemente de fixare Data:

Pentru a te putea ocupa de proiectele de renovare sau amenajare din locuința ta ai nevoie de unelte, scule, accesorii și piese alese în funcție de materialele cu care lucrezi și sistemele pe care le instalezi.

Printre acestea se numără șuruburile, care sunt principalele elemente de fixare, indiferent de proiectul pe care îl demarezi. De la montarea pieselor de mobilier, a obiectelor sanitare sau a ușilor și ferestrelor, toate acestea depind de șuruburi de calitate, alese cu grijă.

Ți-am pregătit un ghid care să te susțină în momentul în care alegi șuruburile necesare pentru proiectele tale, fie că ești meseriaș amator sau profesionist:

Care sunt tipurile principale de șuruburi?

Șuruburile se categorisesc cel mai simplu în funcție de materialul în care se fixează. Așadar, se ține cont de următoarele:

Șuruburi pentru lemn

Șuruburile pentru lemn se referă atât la cele care se folosesc pentru îmbinare lemn în lemn, dar și pentru a monta piese din lemn pe un suport metalic, pentru placări, montări ale materialelor izolatoare sau pentru conectorii metalici. Fie că este vorba de renovare sau amenajarea unui spațiu, iată ce trebuie să știi despre șuruburile pentru lemn. În această categorie există următoarele tipuri de șuruburi:

Șurub cu cap plat

Acest tip de șurub este potrivit pentru îmbinarea lemn în lemn, deoarece este fabricat din oțel galvanizat acoperit cu rășină și poate fi introdus în siguranță în lemn, fără a afecta materialul sau a produce defecte. În general, aceste șuruburi au diametre între 6-8 milimetri.

Prezon cu filet metric pentru lemn

Prezonul este un șurub cu mijloc hexagonal, potrivit atât pentru îmbinarea lemnului, cât și a metalului, iar avantajele principale sunt ușurința cu care poate fi înfiletat și introdus în diverse material, dar, de asemenea, rezistența la oxidare.

Șurub hexagonal

Șurubul cu cap hexagonal poate avea o formă bombată spre exteriorul acestuia sau cu forma hexagonală adâncită spre interior. În primul caz este nevoie de o sculă de mână precum cheia pentru a-l înșuruba. Acest tip de șurub este printre cele mai des folosite, indiferent de materialul cu care se lucrează.

Șurub cu cap înecat

Capul înecat al unui șurub are o crestătură a cărei formă poate să difere, de la cruce, hexagonală, la linie. Șuruburile cu cap înecat sunt versatile și se folosesc pentru diverse materiale, având același scop, și anume de a îmbina piese diferite. Este important să cunoști funcționalitatea fiecărui tip de șurub, pentru a le alege pe cele potrivite pentru proiectul pe care îl demarezi.

Șuruburi pentru metal

Șuruburile pentru metal sunt alcătuite din două piese, una dintre ele fiind o piuliță care se îmbină cu șurubul în momentul îmbinării pieselor din metal de asemenea.

Acestea pot fi:

Șuruburi hexagonale

Piulițele hexagonale reprezintă capul acestui tip de șurub pentru metal și se folosesc în cazul îmbinărilor cu o rezistență foarte mare.

Șuruburi cu cap cilindric

Capul cilindric al șurubului oferă o stabilitate semnificativă, motiv pentru care acest tip de șuruburi se recomandă în cazul montărilor unei piese din metal pe un suport. Rezistența este una medie.

Șuruburi cu cap îngropat

Șuruburile cu cap îngropat sunt potrivite lucrărilor în urma cărora piesele folosite pentru îmbinare nu ar trebui să fie vizibile. Tocmai datorită îmbinării adânci pe suprafața materialului, nu sunt recomandate pentru materialele subțiri precum tabla, deoarece poate fi perforată suprafața acesteia.

Dibluri pentru montare rapidă

În cazul acestor tipuri de șurub, corpul principal este fabricat din oțel și acoperit cu un strat de zinc galben. Deasupra acestuia este așezat diblul, fabricat din polipropilenă. Acesta se poate insera cu ajutorul unui ciocan sau cu șurubelnița, într-o varietate de materiale, printre care și metalul.

Cum recunoști certificarea șuruburilor?

Pentru a alege elementele de fixare potrivite pentru nevoile tale, trebuie să cunoști și felul în care sunt categorisite șuruburile în funcție de certificare. Iată ce trebuie să ții minte:

  • Există un standard național german (DIN) care indică certificarea șuruburilor. Prima cifră se referă la 1/100 din valoarea minimă a rezistenței de rupere la tracțiune (N/mm2). A doua cifră este un indicator a a 10-a parte din raportul dintre rezistența la rupere la tracțiune și limita de curgere aparentă. Produsul dintre cele două cifre este 1/10 din limita de curgere în N/mm1.
  • Grupa de șuruburi numerotată cu 8.8 se referă la cele cu rezistență mare la tracțiune, mai exact 800 N/mm2. Limita de elasticitate este de asemenea ridicată în cazul acestor șuruburi.
  • Normele de certificare a șuruburilor sunt date și de către Organizația Internațională de Standardizare (ISO). Litera M este folosită pentru filetele cu șurub metric ISO pentru a desemna diametrul major al acestora și este urmată de cifra respectivă, de exemplu M8. Diametrul unui șurub este reprezentat de diametrul exterior al filetului.

Când alegi șuruburile trebuie să ții cont de o varietate de aspecte importante pentru un rezultat final cât mai bun și rezistent. Acordă atenție materialului pe care îl folosești și tipului de îmbinare pe care o efectuezi și achiziționează seturi de șuruburi pentru a fi mereu pregătit pentru situațiile neprevăzute.