Menu

Acasa

Acasa

Cum se montează și reglează corect balamalele pentru ușă?

În: Feronerie Data:

O ușa de intrare este prevăzută cu două, trei sau patru balamale. Numărul necesar de balamale este determinat de materialele din care este realizată și de greutatea acesteia.

Pentru o ușa de dimensiuni standard realizată din lemn sau PVC sunt necesare trei balamale, iar pentru o ușa realizată din aluminiu sunt suficiente două balamale.

În cele ce urmează explicăm de ce este necesar acest număr de balamale și de ce nu sunt suficiente doar două balamale pe ușa indiferent de materialul din care este realizată ușa.

Balamalele de ușa au portanțe diferite. Avem astfel balamale cu portanță începând de la 40 kilograme destinate pentru ușile de interior din lemn, balamale cu portanță începând de la 80 kilograme pentru ușile secundare realizate din PVC sau aluminiu și balamale cu portanță începând de la 100 de kilograme pentru ușile de exterior realizate din lemn, aluminiu sau PVC.

Balamalele pot să fie așezate aparent pe uși sau ascunse. Există de asemenea categoria de balamale cilindrice care sunt aparent vizibile și care se fixează în „faltz-uri“.

Posibilitățile de reglaj ale balamalelor pot să fie pe o direcție, pe două direcții (2D) și pe trei direcții (3D). Când este necesară echiparea ușilor de interior se poate opta pentru balamale reglabile pe o direcție sau două, dar când este vorba de echiparea unor uși de intrare, uși care se confruntă cu intemperiile, aici sunt necesare balamale reglabile pe trei direcții.

Fiecare balama are un rol distinct. Balamaua inferioară are rolul de susținere a greutății, balamaua de mijloc are rolul de presare la mijloc (lemnul și PVC-ul necesită această balama pentru că profilele realizate din aceste două materiale nu au o rigiditate crescută precum profilele realizate din aluminiu), iar balamaua sau balamalele superioare (am trecut și la plural pentru că sunt situații când sunt necesare două balamale în partea superioară, situații care sunt specificate de producătorul profilelor) au rol de rezistență la “smulgere”. Aceasta a patra balama găsită în sfertul superior al ușii este foarte des întâlnită la ușile realizate din profile de aluminiu pentru că în acest caz producătorul de profile permite realizarea de uși cu înălțimi mai mari decât producătorii de profile din PVC sau din lemn.

Reglajul balamalei inferioare este un reglaj foarte important. Acesta are rolul de a regla ușa pe înălțime, adică să ridice sau să coboare cerceveaua. Acest reglaj este foarte important pentru că pe această balama este repartizată toată greutatea cercevelei. Reglajul lateral al balamalei inferioare face că cerceveaua să se deplaseze în stânga sau în dreapta. Este necesar pentru a ajusta cerceveaua în golul tocului (se ridică sau se lasă colțurile cercevelei). Al treilea reglaj face că cerceveaua să se apropie de toc și să facă presiune pe garnitură de etanșare.

Reglajul balamalei de mijloc, la această balama reglajul pe înălțime nu ar trebui să fie necesar, acesta realizându-se strict pe balamaua inferioară. Mai rămân celelalte două reglaje, reglajul lateral face o ajustare laterală a cercevelei în plan cu tocul, iar reglajul de presiune pe garnitură realizează apropierea cercevelei de toc realizând presiune pe garnitură de etanșare.

La balamaua superioară reglajul pe înălțime că și la balamaua de mijloc nu este necesar pentru că toată această ajustare se face din balamaua inferioară și este suficient. Reglajul lateral are același impact că și reglajul lateral al balamalei inferioare și anume de ajustare a cercevelei în golul tocului. Reglajul de presiune pe garnitură are rolul de a apropia cerceveaua de toc prin presarea cercevelei pe toc care realizează o presiune pe garnitura de etanșare.