Menu

Acasa

Acasa

Cum să izolezi fonic un apartament?

În: Feronerie Data:

Izolarea fonică reprezintă un aspect deosebit de important pentru confortul unei locuințe, mai ales dacă locuiești într-un oraș aglomerat precum București, Cluj-Napoca, Timișoara, Iași, Constanța. Dacă îți dorești să creezi un mediu mai liniștit pentru muncă și odihnă înseamnă că te gândești cum să-ți izolezi fonic apartamentul. Soluțiile variază, de la unele simple, precum înlocuirea ferestrelor cu unele termopan până la soluții mai complexe, printre care aplicarea de materiale speciale de izolare fonică pe pereți sau tavan.

Efectele pozitive ale izolării fonice asupra calității vieții sunt multiple și semnificative. Izolarea eficientă poate contribui la reducerea nivelului de stres provocat de zgomotul urban constant. Zgomotele de trafic și stradale, discuțiile din apartamentele vecine nu mai penetrează cu aceeași intensitate în spațiul personal, permițând o mai bună concentrare și odihnă. Acest lucru este deosebit de important pentru persoanele care lucrează de acasă sau pentru familiile cu copii mici. Te invităm să afli informații utile din acest articol, pentru a alege în cunoștință de cauză soluția potrivită pentru tine.

Identificarea surselor de zgomot

Înainte de a începe procesul de izolare fonică a unui apartament, este esențial să identifici sursele de zgomot. Acestea pot fi clasificate în două categorii principale: zgomotele de impact și cele aeriene. Zgomotul de impact este adesea cauzat de pașii pe podea sau lovituri în perete, care generează vibrații ce se propagă prin structura clădirii. Pe de altă parte, zgomotul aerian este zgomotul care se transmite prin aer, cum ar fi muzica sau conversațiile. 

Surse externe de zgomot

Provin din diverse direcții și sunt variate, de la trafic intens și claxoane, la lucrări de construcție sau zgomotul provocat de vecinii din apartamentele alăturate ori de deasupra. De asemenea, animalele de companie mai pot crea un nivel de zgomot. Sursele de zgomot variază în funcție de ora zilei, perioada anului sau activitățile specifice zonei în care locuiești. 

Surse interne de zgomot

Aparatele electrocasnice, sistemele de încălzire sau răcire, televizoarele, muzica sau conversațiile, contribuie semnificativ la nivelul total de zgomot dintr-un apartament. Deși acestea sunt controlate mai ușor, necesită și ele atenție în timpul procesului de izolare fonică. De exemplu, o soluție o reprezintă amortizoarele anti-vibrații care se montează sub aparatele mari, mașini de spălat, frigidere sau sisteme de aer condiționat. Ele reduc transmiterea vibrațiilor către structura clădirii, diminuând astfel zgomotul.

Notă: evaluează nivelul de zgomot înainte de a începe lucrarea de izolare fonică. Există aplicații de mobil cu ajutorul cărora poți măsura nivelul de zgomot. În funcție de rezultat, poți știi dacă ai nevoie de o soluție de izolare fonică mai puternică sau nu. De exemplu, dacă ești expus în propria locuință la un zgomot produs de trafic care depășește 50 de decibeli în mod constant, înseamnă că somnul tău poate fi perturbat și implicit starea generală de bine. Optează pentru geamuri tripan (cu trei foi de sticlă), pentru o izolare fonică superioară. Te invităm să afli despre tripan vs. termopan dintr-un alt articol de blog.

Ferestrele

Dacă deții niște ferestre vechi, zgomotul poate fi cu atât mai supărător la tine acasă. Geamurile termopan cu două sau trei foi de sticlă au devenit o opțiune populară pentru izolarea fonică. Pe lângă beneficiul de reducere a zgomotului, de menționat este și avantajul economic. Datorită ferestrei de nivel superior, este redus și transferul termic, ceea ce înseamnă că apartamentul rămâne mai cald iarna și mai răcoros vara, fiind reduse astfel costurile cu energia.

De știut:

 • ferestrele cu o bună izolare fonică, indiferent de modelul lor (termopan, tripan) nu vor fi eficiente dacă nu sunt montate corect; recomandarea este să fie instalate de profesioniști;
 • este bine să oferi o întreținere regulată geamurilor termopan, verifică și garniturile de etanșare, astfel încât să te asiguri că nu există locuri prin care zgomotul poate pătrunde; 
 • alege un mâner de geam termopan cu mecanism de blocare robust, care să asigure o închidere etanșă; mânerele de calitate contribuie la o mai bună izolare fonică, datorită menținerii unei presiuni constante pe garniturile de etanșare, prevenind astfel infiltrările de zgomot.

Ușile

Ușile reprezintă o componentă esențială pentru izolarea fonică a unei locuințe. Alegerea unei uși de exterior joacă un rol crucial, fiind punctul de acces prin care zgomotele din afară pătrund cu ușurință în interiorul apartamentului, afectând astfel confortul acustic. 

De știut:

 • o soluție eficientă pentru a asigura izolarea fonică este alegerea unei uși solide pentru intrarea în apartament; ușile din lemn masiv au bune proprietăți de absorbție a sunetului; o variantă mai eficientă din punct de vedere al costului sunt ușile din MDF, care asigură și ele o foarte bună izolare fonică; în plus, ușile metalice cu un strat interior de material fonoabsorbant reprezintă o alternativă eficientă, acestea având capacitatea de a bloca zgomotele;
 • există pe piață și uși fabricate special pentru izolarea fonică, deci uși antifonice, ce pot fi din metal sau lemn, folosite de exemplu de cei care au un studio de înregistrări acasă; așadar, aceste uși sunt ideale pentru spațiile în care controlul zgomotului este de o importanță crucială, ele oferind un grad superior de performanță pentru izolarea sunetului;
 • la fel de important ca alegerea ușii este și instalarea ei corectă; o ușă care nu este montată corespunzator, nu va oferi o izolare fonică eficientă, indiferent de calitatea ei; îți recomandăm și articolul: Montarea ușilor pas cu pas.

Pereții

Un prim pas este alegerea materialului adecvat. Din varietatea largă de opțiuni disponibile pe piață, plăcile de gips-carton, panourile fonoabsorbante sau spuma poliuretanică se număra printre opțiunile populare. Acestea au proprietăți de absorbție a sunetului remarcabile, dar alegerea se va face în funcție de nivelul de zgomot specific zonei în care se află apartamentul tău, bugetul disponibil și cerințele estetice ale spațiului. Află mai multe din rândurile de mai jos!

De știut:

 • plăcile de gips-carton sunt eficiente și accesibile, fiind potrivite pentru aplicații rezidențiale unde nu există un nivel excesiv de zgomot, ci este nevoie doar de o îmbunătățire moderată a izolării fonice; panourile fonoabsorbante pot fi folosite în spații unde zgomotul este mai intens, ca de exemplu prezența în apropiere a unor drumuri aglomerate sau zone industriale; pe de altă parte, spuma poliuretanică oferă o izolare fonică excelentă și este adesea folosită în studiouri de înregistrări, deci unde izolarea fonică are maximă prioritate;
 • instalarea corectă a materialului de izolare fonică este la fel de importantă ca și alegerea acestuia; un montaj necorespunzător poate însemna un grad mai mic de eficiență; de aceea, este recomandat să urmezi cu atenție instrucțiunile producătorului sau, ideal, să apelezi la un profesionist în domeniu;

pentru o eficiență maximă, ia în considerare și alte măsuri suplimentare, ca de exemplu izolarea fonică a tavanului; acest lucru implică realizarea propriu-zisă a unui plafon fals, în interiorul căruia se instalează materialele fonoabsorbante și se plachează cu gips-carton acustic.

Metode ușoare și la îndemână de izolare fonică

Dacă ești în căutarea unor metode de izolare fonică ce pot fi implementate rapid și fără eforturi majore, îți oferim câteva soluții în rândurile următoare.

 1. Înlocuirea mânerelor la ferestrele termopan: mânerele uzate sau de calitate inferioară permit infiltrarea zgomotelor exterioare chiar și când fereastra este închisă. Înlocuirea acestora cu mânere noi, de calitate, care asigură o închidere etanșă și robustă, poate reduce semnificativ pătrunderea zgomotului. Despre defecte ale mânerelor de fereastră găsești informații într-un alt articol de blog de pe site-ul nostru;
 2. Verificarea și întreținerea feroneriei: feroneria ferestrelor și ușilor se poate deteriora de-a lungul timpului, permițând astfel zgomotului să pătrundă în casă dacă nu este întreținută adecvat. Investește în feronerie de calitate și asigură-te că aceasta este corect instalată, pentru a maximiza izolarea fonică. O feronerie bine fixată și întreținută scade riscul că sunetul nedorit să pătrundă în casă; te invităm să citești și despre cum să întreții feroneria pentru uși și ferestre din PVC;
 3. Izolarea ușii de la balcon: dacă ușa balconului nu este suficient de bine izolată, poate reprezenta un punct major de infiltrare a zgomotului. Aplică benzi de etanșare pe conturul ușii și asigură-te că feroneria este în stare bună. De asemenea, verifică și dacă este necesar înlocuiește sistemul de închidere al ușii de la balcon. Un sistem defectuos poate lăsa spații prin care zgomotul să poată pătrunde. În cazul în care te confrunți cu această problemă, citește și articolul: Cum alegi sistemul potrivit de închidere pentru ușa de la balcon?.

Izolarea fonică a unui apartament îmbunătățește calitatea vieții, oferind un mediu mai liniștit și mai confortabil pentru tine și membrii familiei tale. Datorită reducerii zgomotelor nedorite, veți beneficia de mai multă liniște, ceea ce este esențial pentru relaxare, odihnă și concentrare. Este un aspect important pentru persoanele care lucrează de acasă sau pentru cei care au nevoie de un mediu liniștit, propice pentru concentrare, ca de exemplu scriitorii. Pe de altă parte, muzicienii și producătorii muzicali au nevoie pe lângă lipsa zgomotului din exterior și să evite deranjarea vecinilor. 

Indiferent de situația în care te afli, izolarea fonica a apartamentului îți aduce un plus de confort și îți transformă apartamentul într-un sanctuar de liniște în care să-ți poți desfășura activitățile zilnice. Dacă ești în căutarea unor mânere de ferestre și uși de calitate sau alte elemente de feronerie care să îmbunătățească etanșeitatea și să reducă zgomotul, specialiștii magazinului Meesenburg îți oferă consiliere gratuită. Contactează-ne la numărul de telefon: 0722 581 355!