Menu

Acasa

Acasa

Cum să alegi corect balamalele în funcție de tipul de ușă?

În: Feronerie Data:

Atât ușile de interior, cât și cele de exterior sunt importante pentru casa ta pentru că asigură nivelul de siguranță și intimitate de care ai nevoie. Pentru ca aceste uși să funcționeze cât mai bine pentru o perioadă cât mai îndelungată, este important să alegi cele mai bune elemente de feronerie pentru nevoile tale, în special balamale adecvate, și să realizezi un montaj corect. Ușile casei tale vor fi folosite extensiv zilnic, prin urmare rezistența lor la uzură trebuie să fie superioară.

Pentru că balamalele sunt feroneria care asigură închiderea și deschiderea corespunzătoare a ușii, precum și susținerea sa este important să fie alese cu grijă. Iată câteva detalii de care ar trebui să ții cont.

Determină tipul potrivit de balama

În funcție de montajul pe care ți-l dorești, cele mai comune tipuri de balama de care ai putea avea nevoie sunt:

Balamalele cu rulment

Aceste balamale se instalează de obicei încastrate în toc și foaia de ușă. Sunt o alegere potrivită mai ales pentru ușile mai grele. Rulmenții prezenți sunt lubrifiați permanent pentru ca deschiderea și închiderea ușii să fie operațiuni cât mai fluide. Din acest motiv, este tipul de balama care poate supraviețui vreme îndelungată și în condiții de utilizare frecventă. Este preferată în special pentru ușile de exterior.

Balamalele ascunse

Aceste balamale se montează în interiorul ușii, motiv pentru care nu sunt vizibile din exterior. Sunt utilizate pentru ușile de interior mai ales atunci când se dorește o amenajare minimalistă care necesită linii de decor neîntrerupte.

Balamalele de tip fluture

În acest caz, instalarea se face la suprafața tocului și a foii de ușă, deci nu este necesară nicio operațiune de găurire sau un șablon special. Sunt de regulă utilizate pentru ușile de interior și sunt rezistente la utilizarea frecventă specifică reședințelor obișnuite.

Balamalele reglabile 3D

Aceste balamale sunt reglabile în trei direcții: pe orizontală (stânga/dreapta), pe verticală (sus/jos) și în adâncime. Pot fi montate cu ușurință atât pe ușile cu deschidere la dreapta, cât și pe cele care se deschid la stânga. Totodată, pot fi utilizate pentru uși interioare și exterioare, suportând cu ușurință greutăți ale foii de ușă de 120 kg. Datorită lubrifierii eficiente, această balama rămâne perfect funcțională și după o perioadă lungă în care nu este utilizată.

Stabilește înălțimea și lățimea balamalei

Balamalele disponibile în magazinele de profil vin într-o varietate de dimensiuni. Cel mai adesea, cele de 9 cm sunt recomandate pentru ușile de interior în timp ce variantele de 10 cm sunt preferate pentru ușile de exterior. Dacă înlocuiești balamalele unei uși existente este bine să le măsori înainte de a pleca la cumpărături. Astfel te vei asigura că noua balama are exact aceleași dimensiuni.

Determină greutatea și înălțimea ușii

Balamalele pe care le alegi trebuie să fie suficient de robuste pentru a putea susține greutatea tipului de ușă pe care îl deții. Din acest motiv, este important ca atunci când ești la cumpărături să verifici greutatea maximă pe care balamaua aleasă o poate suporta. Poți găsi cu ușurință și modele capabile să susțină uși de interior sau exterior cu o greutate de până la 160 de kilograme.

Trebuie să ai în vedere și înălțimea ușii pentru că această dimensiune dictează numărul de balamale care vor fi necesare pentru o instalare cât mai corectă. În cele mai multe cazuri, se aplică aceste reguli:

  • 2 balamale pentru uși de 150 cm sau mai puțin;
  • 3 balamale pentru uși între 151 și 203 cm;
  • 4 balamale pentru uși între 204 și 246 cm;
  • 5 balamale pentru uși între 247 și 277 cm;
  • 6 balamale pentru uși de peste 278 cm.

Alege materialul din care este confecționată balamaua

Balamalele pentru uși sunt de regulă confecționate din materiale precum oțelul inoxidabil, alama, cuprul, bronzul și fonta. De multe ori, pentru a face o alegere potrivită trebuie să ai în vedere condițiile în care va fi montată ușa.

Spre exemplu, dacă ai nevoie de balamale pentru o ușă de exterior, pot fi mai potrivite modelele din materiale precum oțelul inoxidabil care sunt rezistente la coroziune. Totodată, dacă trebuie sa montezi o ușă cu o greutate mai mare, sunt preferabile balamalele din bronz sau fontă pentru că aceste metale sunt mai rigide și robuste. În acest caz, costul va fi ușor mai mare.

Decide stilul și finisajul balamalei

Pentru că elementele de feronerie trebuie să fie satisfăcătoare și din punct de vedere estetic, este important să alegi un stil care se potrivește cât mai bine cu aspectul general al ușii, dar și al camerei pe care o redecorezi.

Dacă nu vrei ca balamalele să fie vizibile, poți opta pentru un model de balama ascunsă care la montaj trebuie încastrată complet în cadrul ușii și cantul foii de ușă. În acest caz, poate fi mai dificil să pui ușa în funcțiune pentru că vei avea nevoie de un șablon pentru găurile balamalelor.

Opțiunile aparente sunt mai ușor de instalat și au adesea un design discret care trece ușor neobservat. Dacă dorești să atragi atenția asupra balamalelor, poți alege un finisaj de culoare aurie sau un stil puternic ornamentat. Totuși, este important ca accentul metalic ales să se îmbine perfect cu celelalte elemente de feronerie ale casei.

Asigură un montaj adecvat

Chiar dacă ai ales balamalele potrivite pentru tipul de ușă pe care îl deții, nu te vei bucura de rezultatele dorite dacă nu asiguri un montaj corect. Ar trebuie să ai în vedere aceste detalii esențiale:

  • Decide cu atenție distanțele la care vei monta balamalele necesare. Dacă te întrebi la ce distanta se dau găurile pentru balamale, află că este important ca balamaua de sus să fie montată la cel puțin 12 cm distanță de partea superioară a ușii, în timp ce balamaua de jos trebuie să se afle la 25 cm distanță față de partea inferioară a ușii. În plus, distanța dintre găurile balamalelor ar trebui să fie egală, adică dacă trebuie montate trei balamale, spre exemplu, distanța dintre prima și a doua și a doua și a treia este indicat să fie egală.
  • Lasă un mic spațiu de 0.79 până la 0.95 cm între cadrul ușii și brațele balamalei. Această distanță variază în funcție de grosimea ușii și lățimea balamalei. Dacă este prea mică nu va permite ușii să se închidă complet.
  • Poți avea nevoie de un șablon pentru găurit PAL sau lemn dacă trebuie să încastrezi un braț sau ambele brațe ale balamalei în tocul ușii, respectiv foaia de ușă.

Ține cont de toate aceste criterii atunci când alegi balamalele potrivite pentru ușile casei tale și vei beneficia de o utilizare fără probleme pe termen lung.