Menu

Acasa

Acasa

Cum puteți remedia scârțâitul ușilor?

În: Categorie Blog: Accesorii usi | Meesenburg.ro Data:

Dacă ești deranjat de zgomotul neplăcut al ușilor care scârțâie, dacă te-ai hotărât că este momentul să scapi de acest disconfort, atunci acest articol este pentru tine. Rezervă-ți puțin timp în program și află din rândurile de mai jos ce ai de făcut. Îți oferim toate detaliile de care ai nevoie.

1. Identificarea problemei

Scârțâitul ușilor poate fi neplăcut și supărator, afectând liniștea și confortul din propria casă. Există însă câteva soluții simple și eficiente pentru a preveni sau a remedia acest factor de disconfort. 

Cauzele scârțâitului ușilor:

 • Lipsa lubrifierii: un factor comun care cauzează scârțâitul ușilor este lipsa lubrifierii adecvate a balamalelor sau a spațiului de contact dintre ușă și cadrul acesteia. Pe măsură ce ușa se deschide și se închide, frecarea între aceste părți poate genera zgomotul neplăcut. Dacă ești în căutare de balamale pentru uși din lemn sau orice alt tip de balamale, explorează site-ul nostru, îți punem la dispoziție produse de calitate.

 • Lipsa alinierii: o ușă care nu este corect aliniată cu cadrul acesteia poate provoca scârțâit în timpul utilizării. Acest lucru se datorează presiunii și frecării excesive între ușă și cadrul ei.

 • Umiditatea: schimbările de umiditate pot provoca în timp umflarea sau contractarea lemnului, ceea ce în unele cazuri conduce la scârțâitul ușilor

2. Instrumente și materiale necesare

Pentru a remedia scârțâitul ușilor, este necesar să ai la îndemână următoarele instrumente și materiale:

 • Lubrifiant

Lubrifiantul este esențial pentru a remedia scârțâitului ușilor. Există mai multe tipuri de lubrifianți disponibili pe piață. Alege unul special, un spray dedicat pentru balamale, care lubrifiază și îndepărtează scârțâitului ușilor, având totodată proprietăți de protecție împotriva coroziunii.

Găsești și lubrifiant pe bază de silicon. Acesta este rezistent la apă și poate fi utilizat pe o varietate de suprafețe. Este eficient în prevenirea scârțâitului ușilor și oferă o lubrifiere de lungă durată.

Dacă vrei să rezolvi problema rapid, fără să mai aștepți să cumperi un lubrifiant special, atunci uleiul de mașină este o alternativă. Totuși, este important să reții că acesta poate lăsa urme de ulei, iar rezistența sa la apă este limitată.

O altă soluție la îndemănă, prezentă chiar în dulapul din bucătărie, este uleiul de măsline. Este un lubrifiant natural, care poate fi utilizat în caz de nevoie. Cu toate acestea, trebuie avut în vedere faptul că nu oferă o lubrifiere de lungă durată și poate necesita reaplicare frecventă.

 • Instrumente necesare

Pe lângă lubrifiant, vor fi necesare și alte instrumente pentru acest proces:

Cheie tubulară: pentru a demonta balamalele ușilor și a le lubrifia.

Șurubelniță: pentru a ajuta la îndepărtarea șuruburilor de pe balamale și pentru a le strânge la loc.

Cârpă: pentru a curăța excesul de lubrifiant și a șterge suprafețele.

Mănuși: pentru a-ți proteja mâinile de lubrifiant și alte substanțe chimice.

 

 • Materiale de protecție

Este important să îți protejezi casa în timpul acestui proces, astfel încât să nu lași urme de ulei sau alte substanțe pe podea sau pe mobilier. Pentru a proteja zona de lucru, ai la dispoziție următoarele opțiuni:

Hârtie de ziar: acoperă zona de lucru cu hârtie de ziar pentru a preveni murdărirea sau deteriorarea suprafețelor. Pânză veche: dacă nu ai la îndemână hârtie de ziar, folosește o pânză veche pentru a proteja podeaua sau mobilierul.

 • Produse de curățare

Înainte de lubrifiere, balamalele ușii ar trebui curățate pentru a îndepărta praful sau orice urme de murdărie care ar putea împiedica lubrifiantul să pătrundă corect. Pentru a curăța balamalele, ai nevoie de:

Periuță de sârmă: foloseste-o pentru a curăța cu atenție balamalele și pentru a îndepărta orice resturi sau murdărie.

Vată îmbibată în alcool: folosește-te de o bucată de vată îmbibată în alcool pentru a curăța balamalele și pentru a elimina grăsimea sau alte reziduuri.

3. Îndepărtarea ușii din balamale

Primul pas este acela de a-ți lua măsuri de precauție pentru a evita posibile accidente. Poartă echipament de protecție adecvat, precum mănuși și ochelari de protecție, ca să-ți aperi mâinile și ochii de eventualele răni sau zgârieturi.

Elimină orice obstacol care te-ar putea împiedica să scoți ușa din balamale. Poate fi vorba de îndepărtarea oricărui obiect care blochează accesul la balamale sau mișcarea ușii. În unele cazuri, va fi necesară utilizarea unei șurubelnite sau a altui instrument adecvat pentru a scoate șuruburile care fixează ușa în balamale.

În final, scoate ușa din balamale.

Acest proces poate varia în funcție de tipul de balamale utilizate, dar în general, implică ridicarea ușii până când aceasta iese din balamale. Este important să se țină ușa într-o poziție sigură și stabilă în timpul acestui proces, pentru a evita căderea ei.

În timpul procesului de îndepărtare a ușii, este esențial să manevrezi ușa cu grijă, pentru evitarea zgârieturilor sau a altor daune care pot apărea. Ușile pot fi grele și voluminoase, așa că este important să se solicite ajutor suplimentar atunci când este necesar, astfel încât ușa să fie manevrată în siguranță.

4. Lubrifierea balamalelor

Lubrifierea balamalelor este un pas esențial în procesul de remediere a scârțâitului ușilor. Pentru a obține cele mai bune rezultate, alege un lubrifiant potrivit, aplică-l corect, curăță excesul și verifică eficacitatea acestuia.

 • Selectarea lubrifiantului potrivit: Există mai multe tipuri de produse disponibile pe piață, fiecare având proprietăți diferite. Este esențial să alegi un lubrifiant care să nu deterioreze materialul balamalelor și să elimine eficient scârțâitul, datorită proprietăților sale de lubrifiere și penetrare. Există și lubrifianți pe bază de silicon sau grafit, care sunt mai puțin susceptibili să se usuce sau să se decoloreze.
 • Aplicarea corectă a lubrifiantului: Următorul pas constă în aplicarea lubrifiantului pe balamale. Este recomandat să se aplice lubrifiantul în mod direct, în locul unde balamaua se rotește. Pentru a te asigura că lubrifiantul pătrunde în toate fisurile, mișcă ușor balamaua înainte și înapoi. Astfel, lubrifiantul va ajunge și în cele mai mici spații, asigurând o funcționare mai lină a balamalelor.
 • Curățarea excesului de lubrifiant: După ce ai aplicat lubrifiantul, este important să cureți orice exces care ar putea păta ușa sau podeaua. Acest lucru se poate face cu ajutorul unei cârpe curate. O atenție deosebită trebuie acordată curățării excesului de lubrifiant din zona de contact cu podeaua, deoarece acesta poate deveni foarte alunecos și periculos.
 • Verificarea eficacității lubrifiantului: Ultimul pas este să verifici dacă lubrifiantul a avut efectul dorit. Închide și deschide ușa de mai multe ori pentru a observa dacă scârțâitul a fost eliminat. Dacă ușa încă scârțâie, este posibil să fie necesară reaplicarea lubrifiantului sau utilizarea unui lubrifiant diferit, în funcție de specificul balamalelor.

Este important să menționăm că aceste sfaturi sunt generale. Soluțiile pot varia în funcție de tipul de ușă și de balamalele folosite. Pentru informații specifice, este recomandat să consulți manualul de utilizare al ușii sau să ceri sfatul unui specialist în domeniu.

În plus, dacă vrei sa elimini zgomotul neplăcut al unei uși care se trântește, care vrei să necesite mai puțin efort de deschidere pentru toți cei care îi trec pragul, atunci poți opta pentru un amortizor de ușă. Deși folosite des pentru ușile grele, cu trafic intens, amortizoarele de uși sunt de diferite modele, astfel încât există și pentru ușile interioare; de exemplu, sunt amortizoare cu șină glisantă, ideale pentru locuință fiindcă sunt mai puțin vizibile.

5. Reinstalarea ușii

Pentru a remedia scârțâitul ușilor, este esențial să reinstalezi ușa în poziția corectă, astfel încât balamalele ușii să se potrivească perfect pe locul lor. Acest lucru va permite o închidere și deschidere ușoară a ușii și va preveni apariția zgomotelor neplăcute.

După ce ai lubrifiat balamalele, următorul pas este fixarea ușii. Pentru a face acest lucru, trebuie să introduci pinii balamalelor în găurile corespunzătoare. Este important să faci acest lucru cu grijă, pentru a evita forțarea și posibile daune.

După ce ai fixat ușa, verific-o. Deschide-o și închide-o de mai multe ori pentru a te asigura că nu mai scârțâie. Dacă totuși persistă zgomotul neplăcut, este posibil să fie necesară o lubrifiere suplimentară a balamalelor.

Ultimul pas în procesul de reinstalare a ușii este curățarea oricăror reziduuri de lubrifiant de pe ușă sau de pe podea.

6. Prevenirea scârțâitului 

Verificarea regulată a balamalelor: Pentru a preveni reapariția scârțâitului, este esențial să verifici periodic balamalele ușilor. O inspecție vizuală poate ajuta la identificarea unor posibile probleme, cum ar fi rugina sau uzura. Dacă observi astfel de semne, este recomandat să înlocuiești balamalele înainte ca scârțâitul să devină o problemă majoră.

Utilizarea lubrifiantului adecvat: Nu toți lubrifianții sunt la fel. Pentru a preveni reapariția scârțâitului, este important să utilizezi un lubrifiant de calitate, special destinat balamalelor. Acesta va asigura o lubrifiere eficientă și de lungă durată, reducând frecarea și zgomotul. Este recomandat să aplici lubrifiant pe balamale la fiecare câteva luni sau ori de câte ori observi că ușa începe să scârțâie.

Întreținerea corectă a ușii: Asigură-te că ușa este corect instalată, bine fixată și nu este supusă unor presiuni sau solicitări neobișnuite. O ușă prost instalată sau solicitată neadecvat poate provoca scârțâit. Verifică periodic dacă balamalele sunt strânse și nu există joc între ușă și rama acesteia. De asemenea, asigură-te că ușa se deschide și se închide în mod uniform, fără eforturi excesive.

Evitarea umidității excesive: Balamalele care sunt expuse la umiditate excesivă pot fi predispuse la coroziune, ceea ce poate provoca scârțâit. Asigură-te că ușile și balamalele sunt protejate împotriva umidității. Poți aplica un strat subțire de ulei de mașină pe balamale pentru a le proteja împotriva coroziunii cauzate de umiditate. În plus, evită expunerea ușilor la apă sau umiditate excesivă, încăperile trebuie să fie bine ventilate pentru a reduce nivelul de umiditate.

Bucură-te de liniștea și confortul unei uși care se deschide și se închide fără zgomot. Reține că, pentru a nu întâmpina dificultăți cu ușile de interior timp îndelungat, este important să alegi o feronerie de calitate. Pe site-ul nostru găsești produse de calitate la prețuri corecte, iar specialiștii Meesenburg îți stau la dispoziție. Contactează-ne telefonic (0722581355), pe email ([email protected]) sau scrie-ne în chat-ul disponibil pe site.

Comentarii

Lasă un comentariu