Menu

Acasa

Acasa

Cum alegi sistemul potrivit de închidere pentru ușa de la balcon?

În: Feronerie Data:

Închiderea și încuierea ușii de la balcon reprezintă un aspect important pentru siguranța celor care locuiesc în casă, în mod deosebit a copiilor, dar trebuie să te gândești și la aspectele practice ale unui sistem potrivit. Având în vedere frecvența cu care se folosește ușa balconului, nu doar în lunile de vară, ai nevoie de un sistem de închidere cât mai rezistent în timp.

În acest articol îți vom spune care sunt aspectele principale de care să ții cont când alegi elementele de feronerie pentru ușa balconului.

Rolul ușii de la balcon:

  • Servește ca element de legătură între interior și exterior, având capacitatea de a modifica percepția spațiului. Materialul, culoarea și designul ușii pot influența modul în care lumina naturală pătrunde în casă, creând efecte vizuale interesante.
  • Ajută la aerisirea locuinței. Deschiderea ușii de la balcon permite aerului proaspăt să circule în toată casa, contribuind la un mediu de viață mai sănătos.
  • Iluminarea naturală este, de asemenea, un beneficiu adus de ușa de la balcon. Aceasta permite luminii să pătrundă în interior, creând un spațiu mai luminos și mai primitor.
  • Un aspect esențial al ușii de la balcon este izolarea fonică și termică. O ușă de calitate asigură o bună izolare termică, prevenind pierderea de căldură în timpul iernii și menținând răcoarea în interior în timpul verii. De asemenea, o ușă cu o bună izolare acustică poate reduce zgomotul de afară, asigurând un mediu liniștit și confortabil în interiorul locuinței.

Cum alegi sistemul de închidere pentru ușa de la balcon?

În funcție de preț

Regula „mai scump, mai bun” nu se aplică mereu, dar în anumite situații merită să te concentrezi pe opțiunea în care ai cea mai mare încredere, mai ales când vine vorba despre producători sau recomandările celor specializați în domeniu. Sistemele care se vând la prețuri mai mari îți pot oferi o garanție extinsă de viață, iar acest lucru poate fi verificat după numărul de utilizări pe care îl menționează producătorul.

Costul unui sistem de închidere poate varia în funcție de tipul și materialul acestuia. Sistemele simple cu cheie sau manetă sunt, în general, mai accesibile ca preț, în timp ce sistemele de blocare multi-punct pot fi mai costisitoare.

De reținut: Este important să se facă o analiză cost-beneficiu pentru a hotărî ce sistem oferă cel mai bun raport calitate-preț în funcție de nevoile specifice.

În funcție de nevoi

Sistemul clasic de închidere a balconului presupune posibilitatea de a bloca ușa complet doar din interior. Acest lucru poate ridica probleme celor fumători sau familiilor cu copii mici. În cazul în care ieși pe balcon pentru a întinde hainele, copilul tău poate închide ușa pe interior și vei rămâne blocat.

Cu ajutorul unui sistem care să permită acționarea mecanismului de închidere/deschidere a ușii de balcon și din exterior, cu posibilitate de încuiere, împreună cu un set de mânere compatibil, te poți bucura de mai multă siguranță și confort. Acest tip de sistem de închidere este recomandat celor care locuiesc la etaje superioare, și nu la parter, sau celor care au geamurile închise și securizate la balcon.

De reținut: Există o varietate de sisteme de închidere disponibile pe piață, iar alegerea potrivită depinde de nevoile și preferințele fiecărui utilizator.

În funcție de calitățile izolatoare

Un sistem de închidere de calitate face mai mult decât să mențină poziția ușii, dar influențează într-o mare măsură și calitățile izolatoare ale ușii de la balcon. Mai ales dacă balconul este unul deschis, vei avea nevoie de o etanșare cât mai de succes a ușii pentru a împiedica pătrunderea aerului rece în locuință. Pentru a profita de calitățile pe care le oferă ferestrele balconului, atât în materie de siguranță, cât și de izolare, optează pentru mânere cu sisteme anti-efracție.

De asemenea, mânerul ușii de balcon trebuie ales cu atenție, pentru a putea fi acționat fără probleme. Acesta îți oferă posibilitatea să deschizi ușa cu ușurință, iar în cazul unei uși folosite atât de frecvent, ai nevoie de mânere pe care nu ești nevoit să le schimbi la scurt timp după instalare.

De reținut: Un sistem de închidere al ușii de la balcon nu trebuie să afecteze izolarea termică și fonică a locuinței. Calitatea și etanșeitatea sistemului de închidere sunt cruciale pentru a preveni pierderile de căldură în timpul iernii și pentru a menține temperatura confortabilă în interior. De asemenea, un sistem de închidere eficient trebuie să reducă zgomotele exterioare, contribuind la crearea unei atmosfere liniștite și confortabile în locuință.

În funcție de tipul de închidere

Există mai multe tipuri de închidere pentru sistemul ușii de la balcon. În general ușile de balcon tip fereastră sunt prevăzute cu feronerie de fereastră, care în funcție de echipare oferă diferite nivele de siguranță. Ele pot fi oscilante sau oscilo-batante, cu mâner doar la interior sau cu mâner pe ambele părți cu posibilitate de încuiere din cilindru, alegerea fiind făcută în funcție de nevoi.

Dacă echiparea ușii de balcon se face cu feronerie pentru uși, un sistem de bază cu închidere multi-punct este format din patru puncte standard, iar acționarea acestuia se face prin ridicarea mânerului și încuiere din cilindru. Această opțiune este prietenoasă cu bugetele, iar accesoriile pentru uși se găsesc ușor în comerț. Un sistem anti-efracție standard este alcătuit din patru puncte de închidere anti-efracție și limba de zăvorâre. Acționarea acestui sistem se face tot prin ridicarea mânerului și încuiere din cilindru, dar siguranța este sporită față de sistemul de bază obișnuit.

Mai departe, un sistem de închidere care oferă un grad mai mare de siguranță este cel alcătuit din trei puncte de închidere tip limbă și două închideri anti-efracție. Etanșarea se face automat, iar activarea sistemului de închidere se face cu ajutorul cheii.

Pentru protejarea la nivel înalt al locuinței tale poți opta pentru un sistem de închidere a ușii cu două închideri tip bolt, două închideri tip cârlig și limba de zăvorâre. Închiderea se face prin cheie. Acest sistem este recomandat în special familiilor care lipsesc perioade mai lungi de acasă și stau la etaje inferioare într-un bloc de apartamente, dar și pentru balconul de la casă, care este mai expus. Îți recomandăm și articolul, „Sfaturi pentru siguranța oricărei locuințe".

Avantajul utilizării broaștelor cu închidere multi-punct cu acționare din cheie îl reprezintă faptul ca la exterior se poate utiliza un mâner spațial trăgător dintr-un material, de exemplu inox, care dă o eleganță aparte întregului ansamblu al ușii. Sistemul automat, care este activat pe fond magnetic, are trei puncte de închidere tip limbă, două închideri tip cârlig și limbă de zăvorâre. Punctele de închidere se acționează automat, la închiderea ușii, prin sistemul magnetic. Un astfel de sistem automatic poate fi folosit și pentru ușile de birouri, la care se poate adăuga accesul cu ajutorul cartelei sau sisteme inteligente pentru închiderea ușii.

De reținut: Un sistem de blocare multi-punct poate crește semnificativ siguranța ușii de la balcon. Acest tip de sistem utilizează mai multe puncte de blocare, astfel încât ușa să fie fixată în mod sigur în mai multe locuri simultan. Prin urmare, este redus riscul de pătrundere în încăpere.

Ce trebuie să mai știi?

  • Materialul din care este făcut sistemul de închidere este un factor important în determinarea durabilității și eficienței acestuia. Aluminiul este un material rezistent și durabil, fiind totodată ușor și rezistent la coroziune. Este o opțiune populară pentru sistemele de închidere de la balcoane. PVC-ul este un material izolator termic și fonic bun, fiind o alegere potrivită pentru cei care doresc o izolare superioară.
  • Un sistem de închidere eficient ar trebui să fie ușor de utilizat. Dacă este greu de folosit sau necesită mult timp pentru a fi deschis și închis, provoacă disconfort. Este important ca sistemul de închidere să fie intuitiv și să poată fi utilizat cu ușurință de toți membrii familiei, indiferent de vârstă sau abilități fizice. Astfel, o manevrare ușoară și rapidă a ușii de la balcon poate aduce confort și comoditate în utilizarea zilnică. 
  • Un sistem de închidere eficient trebuie să îndeplinească funcțiile sale de bază într-un mod optim. Analizează cât de bine se potrivește sistemul cu ușa de la balcon, cât de ușor se închide și se deschide, precum și cât de sigur este acesta împotriva efracțiilor. Un sistem de închidere cu multiple puncte de blocare asigură o protecție sporită împotriva intrușilor, iar un mecanism de închidere sigur și ușor de utilizat poate facilita accesul către balcon.

Dacă vrei să schimbi un sistem de închidere deja existent, ține cont de sculele de mână și de sculele electrice de care vei avea nevoie pentru a demonta și monta piesele. Cere sfatul profesioniștilor și bazează-te pe produsele de calitate pe care ți le punem la dispoziție în orice moment.

În concluzie, un sistem de închidere trebuie să îndeplinească preferințele personale ale cumpărătorului, gradul de securitate dorit. Totodată, este necesar să fie ușor de utilizat și să poată păstra o bună izolație termică și fonică. Descoperă produsele din site-ul nostru, Meesenburg.ro și dacă ai întrebări, nu ezita să ne contactezi telefonic (0722581355), pe email ([email protected]) sau pe chat-ul disponibil în site.