Menu

Acasa

Acasa

5 sfaturi pentru o bună organizare a sculelor și a accesoriilor

În: Organizare și suport Data:

Într-un atelier pot apărea întotdeauna lucruri de făcut: noi comenzi, proiecte sau mici reparații mai mult sau mai puțin urgente. De aceea este util să ai la îndemână atât o trusă de scule pentru cele uzuale, cât și una pentru scule specifice, pe anumite categorii de lucrări. Atunci când ai atât de multe scule este necesară organizarea acestora într-un mod cât mai eficient.

Discutăm în cele ce urmează despre organizarea sculelor și despre cum poți transforma spațiul de depozitare într-un sanctuar în care să găsești mereu ce ai nevoie atunci când îți este necesar.

Care sunt cele mai bune organizatoare pentru scule?

Sculele sunt, prin definiție, elemente realizate din materiale grele, cu rezistență mare. Din acest motiv ele vor necesita cutii speciale pentru scule, cuprinzătoare, realizate de asemenea din materiale cu rezistență mare. Iată care sunt cele mai bune opțiuni și cum le poți adapta nevoilor tale.

Cutii portscule de tip Systainer

Organizatoarele de acest tip îți oferă posibilitatea de a amenaja în mod corect atât depozitul sau atelierul, cât și atelierul mobil, dacă oferi și servicii de reparații pentru clienții tăi. Cu ajutorul acestor cutii de de depozitare vei putea utila și un raft special pentru autovehicule, astfel încât să te poți bucura de confortul de a avea la îndemână sculele potrivite. Cu o capacitate generoasă de stocare, acest tip de organizator este conceput să poată păstra în siguranță sculele sau accesoriile necesare, într-un singur loc, compartimentat conform nevoilor tale.

Genți portscule

Gențile pentru scule sunt deosebit de utile deoarece acestea îți permit un grad mare de mobilitate. În aceste genți poți pune organizatoare pentru fiecare tip de scule sau accesorii, pentru a le găsi cu ușurință și pentru a le avea la îndemână atunci când ai nevoie de acestea.

Cutii din material plastic pentru depozitare

O soluție la îndemână poate fi și utilizarea unor cutii din plastic, transparente, de diferite dimensiuni, pe care să le poți pune pe rafturile atelierului tău. În acest fel vei avea vizibilitate completă asupra sculelor și un mare plus este acela că în aceste cutii poți depozita sculele mici, de mână, care nu necesită protecție și care nu au greutate mare.

Ce ar trebui să ai în vedere când faci organizarea sculelor?

Atelierele pot deveni spații organizate, însă pentru aceasta este nevoie să ai în vedere câteva sfaturi, care să te ajute să păstrezi această ordine:

Pune sculele la locul lor după ce ai terminat lucrarea

În timp ce lucrezi poate fi destul de dificil să pierzi timpul așezând sculele la locul lor, mai ales că poate exista oricând și posibilitatea să mai ai nevoie de acestea în cursul aceluiași proiect. Totuși, pentru o fluidizare a proceselor, este recomandat să strângi sculele în cutiile lor, astfel încât să știi unde se află acestea atunci când vei mai avea nevoie de ele. Dacă lucrările nu se desfășoară în atelierul tău, ci la o terță parte, poți folosi o geantă pentru transport sau o cutie în care să îți pui sculele necesare, pe care să le strângi la final de lucrare.

Alege cutii cu o capacitate corectă

Este important să ai în vedere faptul că o capacitate foarte mare nu înseamnă neapărat și un atelier organizat. Nu vei putea pune într-o ladă de depozitare toate dispozitivele de care ai nevoie la lucrări, ci va trebui să optezi pentru cutii cu capacități diferite, în funcție de tipul dispozitivelor sau al accesoriilor folosite pentru lucrări.

Construiește polițe și etajere

Dacă nu ai un vestiar special pentru depozitarea cutiilor, atunci poți construi unul folosind elemente metalice. De asemenea, poți monta în atelier câteva polițe și etajere din lemn, astfel încât cutiile de depozitare să nu fie poziționate pe jos, dezorganizat sau unele peste altele. Este important să ai acces facil la toate sculele, iar dacă vei păstra cutiile greșit, îți vei îngreuna foarte mult munca în loc să o ușurezi. Un dulap metalic sau doar un cadru cu etajere te poate ajuta să ai vizibilitate și acces la sculele de care ai nevoie, fără a mai fi necesar să scoți toate cutiile pentru a ajunge la produsele dorite.

Etichetează cutiile

Etichetarea poate fi utilă mai ales în cazul în care ai foarte multe scule de același tip. Punând etichete cu conținutul cutiilor vei putea alege mai ușor ceea ce îți este necesar, fără a mai pierde timp în timpul lucrărilor. Amintește-ți doar să pui întotdeauna sculele în cutia potrivită, pentru că altfel riști să nu mai găsești produsele necesare în timp util.

Sortează produsele

Una dintre cele mai frecvente greșeli este aceea de a amesteca sculele cu accesoriile. Pentru a preîntâmpina această situație poți sorta fiecare produs, pentru a-l pune în locul potrivit. Alege să pui șuruburile în cutii mici, etichetate cu dimensiunile sau tipul acestora, iar sculele separat, în cutii de depozitare. De asemenea, pune cutiile cu scule într-o zonă a atelierului și șuruburile sau elementele de măsurare în alte locuri, pentru a le delimita perfect. Acestea sunt cele mai importante lucruri pe care trebuie să le ai în vedere atunci când vine vorba despre organizarea sculelor și a accesoriilor. În acest fel, îți vei amenaja atelierul într-un mod corect și eficient, iar lucrările tale se vor desfășura fluid, fără a mai fi necesar să pierzi timp pentru a căuta sculele potrivite.