Până la 25% reducere la produse selectate pentru renovare. Descoperă ofertele speciale!

Menu

Acasa

Acasa

Alegerea balamalelor pentru uși: criterii după care să te ghidezi

În: Feronerie Data:

Balamalele ușilor au un rol practic în funcțiile de bază ale unei uși, și anume închidere și deschiderea. Balamalele de calitate ajută la rezistența excelentă în timp a acestui mecanism și la evitarea degradării materialului ușii. De asemenea, acestea pot avea și o funcție estetică, deoarece fac parte din ansamblul unei uși, iar nuanța și materialul unei balamale poate însemna mai mult.

Îți prezentăm o serie de criterii după care să te ghidezi înainte de a achiziționa balamale pentru uși:

Ce funcții trebuie să îndeplinească balamalele ușilor

Funcționarea ideală a elementelor de feronerie depinde și de accesoriile care sunt folosite. Fie că sunt balamale sau șuruburi, fiecare detaliu contează pentru o lucrare bine făcută și durabilă. Balamalele trebuie să:

  • Susțină ușa indiferent de greutate - de aceea trebuie să alegi balamale în funcție de greutatea suportată sau să instalezi două seturi de balamale
  • Să permită deschiderea și închiderea ușilor fără probleme
  • Să poată fi fixate cu ușurință

Cel mai des poți observa probleme cauzate de funcționarea slabă a balamalelor când ușile nu se mai închid, nu au un unghi generos de deschidere sau când balamalele încep să cedeze.

Alegerea balamalelor pentru uși în funcție de material

Atât materialul balamalelor, cât și cel al ușilor contează când cauți accesoriile de feronerie potrivite. Materialele din care sunt fabricate balamalele pot fi:

Oțel

Balamalele din oțel sunt rezistente în timp, în special la coroziune. Există și modele de balamale din oțel care suportă greutăți foarte mari, de până la 600 de kilograme.

Aluminiu

Balamalele din aluminiu se montează ușor, au un aspect plăcut și reprezintă o opțiune populară pentru feroneria de la interior. La Meesenburg găsești balamale care suportă uși cu o greutate de până la 160 de kilograme.

Zamac

Zamacul are la bază aluminiu, magneziu, cupru și zinc. Balamalele din zamac se potrivesc în locuințele cu design minimalist și contemporan, iar greutățile pe care le pot suporta ajung la 120 de kilograme. Balmalele 3D din zamac te ajută să camuflezi accesoriile de feronerie și să te bucuri de un design fluid și echilibrat.

Materialul ușii este la fel de important când vine vorba de alegerea balamalelor. Ușile din lemn masiv, de greutăți ridicate, vor necesita balamale care suportă o greutate considerabilă sau să știi dinainte că va fi nevoie de două seturi de balamale pentru a monta ușile.

Montajul balamalelor la o usa interioara de lemnAlegerea balamalelor în funcție de tipul și formă

Balamalele pentru uși se pot categorisi și în funcție de tip și formă. Mai exact:

Balamale universale

Acestea pot fi folosite pentru orice tip de uși, au o formă dreptunghiulară și pot fi instalate atât pe dreapta, cât și pe stânga, în funcție de deschiderea ușii tale.

Balamale tip fluture

Balamalele tip fluture sunt adesea alese datorită aspectului estetic. Balamaua fluture este formată tot din două părți, ar una dintre acestea are o formă decupată, similară unei aripi de fluture, de unde și numele.

Balamale 3D

O balama 3D este potrivită pentru cei care nu vor să aibă aceste accesorii și piese la vedere, deoarece se camuflează perfect între toc și ușă odată instalată.

Alegerea balamalelor în funcție de poziționare

Montarea unei uși necesită două sau mai multe balamale pentru a funcționa cât mai bine și pentru a rezista în timp. Iată care sunt balamalele în funcție de poziționare și de ce este important să le alegi corect:

Balamaua superioară

Prima balama este cea care se instalează în partea superioară, iar aceasta are un rol important, deoarece asigură rezistența la smulgere. Efortul este foarte mare, iar balamaua trebuie să aibă suficientă putere pentru a o suporta.

Balamaua intermediară

La mijloc se mai poate instala o balama sau două, dacă ușa este una foarte masivă și grea. Aceasta asigură stabilitatea ușii și este instalată, de regulă, din motive de siguranță.

Balamaua inferioară

Balamaua inferioară susține ușa, cu întreaga greutate a acesteia lăsându-se pe balamaua inferioară. Este absolut esențial să instalezi balamaua inferioară, în caz contrar ușa poate să se dezechilibreze cu ușurință și nu va avea o mișcare obișnuită de închidere și deschidere.

Balamalele sunt piese esențiale de feronerie pentru stabilitatea și mișcarea normală a oricărei uși. Alege piese de calitate indiferent că montezi ușile pentru prima dată sau le schimbi pe cele vechi. Balamalele potrivite și rezistente vor ajuta la montarea facilă a ușilor, iar dacă ai o echipă care se ocupă cu astfel de lucrări vei putea să-ți asiguri clienții că nu vor exista probleme o perioadă bună. Alege Meesenburg pentru gama variată de feronerie și securitate!